dinsdag 26 april 2011

Noodkreet vanuit de tuin…

Ondanks het feit dat we een paar heerlijke paasdagen achter de rug hebben en hebben genoten van prachtig lenteweer, heb ik als tuinliefhebber zorgenhoe kan het anders...om mijn tuin.

IMG_0625

IMG_0635IMG_0626
Op bovenstaande foto’s is nog niets te zien, maar op de volgende foto komt mijn probleem onmiskenbaar naar voren en ik baal er behoorlijk van!!

IMG_0631
Dit akelige steeltje zien we sinds vorig jaar regelmatig in onze tuin. Het wordt akkerpest of ook wel heermoes genoemd en het akelige er van is dat het zo moeilijk te bestrijden is. Het groeit via een wortelstelsel ondergronds en kruipt geniepig overal onder door, om vervolgens vrolijk de hele tuin door te woekeren en her en der zijn kop op te steken.

Bij het tuincentrum werd aangegeven dat er twee opties waren, let op: a). de hele tuin twee meter diep afgraven en centimeter voor centimeter nakijken of er niet ergens een klein worteltje blijft hangen en b) de tuin een half  jaar geheel afdekken met zwart landbouwplastic.

Collage 2
Natuurlijk hoop ik dat jullie nog nooit akkerpest in jullie tuin hebben aangetroffen, maar o…wat zou ik blij zijn met een veel betere of met de gouden tip of met een aantal woorden met een geruststellend karakter…kortom, wie van jullie weet hoe ik dit het beste kan bestrijden?

Hebben jullie een fijn paasweekend gehad? Wat boffen we met dit mooie weer hè? Van mij mag het een tijdje duren, ook omdat de meivakantie op een aantal scholen al is begonnen of volgende week begint!

Lieve groet, Ingrid

72 opmerkingen:

Marijke zei

Ooo, ik lees het al het lijkt op zevenblad ook zo'n onkruid wat je liever kwijt dan rijk bent!
Veel geduld en sterkte wens ik je met de bestrijding van dit onkruid!
groetjes Marijke

lia zei

Volgens mij heb ik het weleens gezien, maar niet in mijn tuin. Wel heb ik veel last van zevenblad, en dat spul krijg je ook bijna de tuin niet uit.
Ik probeer dat altijd zoveel mogelijk eruit te trekken als ik het zie, anders zou ik het ook niet weten.
Vaak krijg je het van een stekkie van iemand uit de tuin, of de vogeltjes.

Succes meid, en geniet ook deze week weer.
Liefs Lia

Pink Princess zei

Nog nooit van die pestgedoetje gehoord, dus geen oplossing. Ikzelf heb last van het leuke zevenblad...ook zulk heerlijk wortelstelsel en ook de enige oplossing alles minutieus nakijken of....alles op de schop. Geen opties voor een solo-ist, dus doe het er maar mee en trek het weg zover ik kan duh. Succes en hoop dat iemand DE oplossing voor je weet
Groetjes...

Pieternel zei

Goedemorgen Ingrid,

Ja, ik ben er weer. En dit vond ik op internet.
Door zijn lange, diepe en snel woekerende wortelstok is het een zeer moeilijk te bestrijden onkruid.
Als de plant niet snel wordt aangepakt, wordt het een echte plaag. Vandaar ook de naam akkerpest.
Bestrijden is zeer moeilijk door de grote hoeveelheden energievoorraad in de ondergrondse wortelstokken. Grote groepen kunt u zeker doen afnemen door ze systematisch uit te putten. Als ze na de eerste bespuiting terug boven de grond komen om nieuwe energie op te doen, moeten deze steeds weer worden dood gespoten of afgehakt. Zo kan de plant geen nieuwe ondergrondse voedselreserves in de wortelstok opslaan. Hierdoor zal de plant na verloop van tijd niet genoeg energie meer over hebben om nog nieuwe takken te kunnen vormen.

Hopenlijk heb je hier iets aan.

Groetjes Pieternel

Meertje zei

Hallo Ingrid

Ik zou het proberen met Roundup,elk steeltje gelijk inspuiten die je ziet.
Groetjes Miriam

atelier nanda zei

Hoi Ingrid,
Dat is balen als je zo'n tuinliefhebber bent en er zit dan zo'n vervelend onkruid in je tuin. Heb je al gegoogled, misschien vind je daar een tip.
Veel succes.
Nanda

Susi zei

Dear Ingrid..it s spring :O)) and I love your pictures.. your flowers are so nice.. I love working in the garden...
I wish you a very very nice weekstart..
Kisses Susi

Huize Kip Kakel zei

Oei, géén opbeurende woorden voor je , Ingrid!
Ik hoor mijn vader er vaak op schelden...hij heeft een aantal tuinen in onderhoud sinds zijn pensionering, maar dit is echt Vreselijk!
Hij haalt het iedere keer rigoreus weg, maar het blijft idd terug komen!
Dit is niet leuk!
Ik hoop dat je toch nog een beetje kan genieten van je prachtige tuin en de heerlijke temperaturen,
Fijne dag, groetjes Hannie

Meertje zei

Dit heb ik nog gelezen:
Een chemische producten die wel werken tegen heermoes zijn MCPA en triclopyr. Indien je tijdens de zomermaanden (juni-juli-augustus) tweemaal, met een tussenpose van 6 weken, besproeit heb je al een grote kans dat de plant dood is.
Groetjes Miriam

Sjonke's Kronkels zei

Helaas, ik heb geen tip voor je. Maar ik kan me heel goed voorstellen dat je hier vreselijk van baalt. Een vriendin van me worstelt met zevenblad in haar tuin....
Je zou eens op Belgische sites moeten informeren/zoeken. Daar schijnen ze sterkere bestrijdingsmiddelen te mogen verkopen.
Veel succes met bestrijden.
Lieve groetjes,
Marion

Alma zei

Ingrid, wat een drama, hè? Wij bezitten het zevenblad. Vast familie van de akkerpest, want daarvoor geldt feitelijk hetzelfde. Ik heb idd een gedeelte van de tuin nu 20 cm afgevgraven en weer ingeplant. maar bespaar je de moeite, want je krijgt nooit Alle wortels eruit. Gewoon heel veel wieden en elke keer als er iets boven de grond komt, proberen om er zoveel mogelijk MET wortel uit te halen.
Heel veel succes,

Liefs Alma

Tilly zei

Dit klinkt als een echte ramp voor je tuin. Twee meter diep afgraven?...dan ben je meteen alles kwijt en zwart zeil voor een half jaar is ook geen kijk gelijk. Jammer genoeg heb ik geen andere oplossing voor je. Hopelijk komt er iemand die weet hoe je het op een goede manier kan verwijderen.
Lieve groetjes Tilly.

Rianne zei

Geen idee wat je er mee moet. Ik zit met een ander tuin"probleem". Vandaag zou die er helemaal uit gaan (stenen en borders vervangen worden), maar nu blijken ook de muren niet geschikt dus die moeten opnieuw gemetseld worden. Tja het wordt vast heel mooi............... Sterkte met je akkerpest en een fijne week!

Corine(THUIS) zei

Ondanks de ellende heb je weer prachtige foto's geplaatst! Nee ik ken dat woekerplantje niet, wel hebben wij veel last van zevenblad, ook zo'n onverwoestbare volhouder:(
Ik heb me er een beetje bij neergelegd..ik trek het er natuurlijk wel zoveel mogelijk uit, maar het is bijna niet bij te houden!
Geniet maar lekker ook deze week, ik ga zo naar m'n werk...heb het gevoel dat ik vakantie heb gehad..het waren heerlijke dagen!
Groeten, Corine(THUIS)

rommy moosie68 zei

hoi daar kom je moelijk van af denk ik het komt altijd waar je het niet wil hebben onkruid je kan er soms niks aan doen dan alles weg halen maar dat is soms niet te doen sterkte er mee groetjes rommy

Susan zei

Ooohhh wat erg Ingrid! Ik kan je helaas niet helpen aan een goede tip...maar die van het zwarte zeil en afgraven zou voor mij ook zeker geen optie zijn... Nu maar hopen dat iemand anders een geweldige tip voor jullie heeft!!

Gr. Susan.

It's me zei

Ik kan je helaas niet helpen lieverd...wat een ellende......geniet je wel een beetje verder deze week...het was heerlijk he???...ik ga even opschieten even stofzuigen en de wc ...keuken vloer even dweilen en dan naar de winkel...liefs van mij...xxx

Yvonne zei

Dit ken ik eerlijk gezegd niet, mijn broer heeft zo'n last van zevenblad in de tuin, ook bijna niet uit te roeien...
wat ontzettend balen Ingrid, hoop dat iemand de gouden tip voor jullie heeft!!
Lieve groetjes en een fijne dag gewenst!
Yvon

Mayflower zei

Ohhh.....ik herken dit, alleen wij noemen het hier Unjer en het overwoekerd je hele tuin. De enige optie is om het consequent het er steeds uit te trekken of het met een onkruidverdelger onverdund in te kwasten. Wij hebben vorig jaar alle bestrating vernieuwd en heel veel van het wortelstelsel weggehaald, maar toch steekt dit hardnekkige onkruid nu alweer de kop op grrr...

Wat een heerlijk Paasweekend was het hè, heerlijk buiten genieten van het prachtige 'zomer'weer.
Ik wens je een fijne week Ingrid.
Lieve groet, Mea

WEERspiegeling zei

Ach Ingrid, wat een ellende! en die twee opties, daar kun je eigenlijk niks mee ...
Via de volgende link vind je informatie waar je waarschijnlijk wel wat mee kunt: http://www.tuinadvies.nl/varia_heermoes.htm
Als bestrijdingsmiddel zou je Round-Up kunnen gebruiken en dan tussen de beplanting inderdaad ieder akkerpest-stengeltje met een kwastje insmeren en vooral voorkomen dat ie sporen/zaden krijgt. Een heidens karwei, jak!
Ik wens je veel succes en geduld. En blijf vooral ook genieten van je mooie tuin.
Lieve groetjes, Anita

Room Seventeen zei

Hoi Ingrid, wij hebben er ook last van, maar gelukkig gaat het ( nog) niet woekeren. Zodra ik het zie haal ik het weg, het komt wel steeds terug, maar ik kan het in toom houden. Is het bij jullie ook zo droog? Hier is al weken geen regen gevallen, de grond is kurkdroog. We sproeien elke avond en 's ochtend sjouw ik heen en weer met emmers en gieters.

Fluitenkruid zei

Getver Ingrid, dat is een lastig onkruid net als zevenblad waar onze tuin aardig mee vol staat. Ik weet niet hoe groot je tuin is maar afgraven en de aarde zeven is een hele klus maar schijnt het beste te zijn. Ik trek zelf het zevenblad dat stoort eruit en heb veel bodembedekkers geplant waardoor het zevenblad minder is geworden. Heel veel succes met wat je gaat doen!

Unknown zei

ik heb er nog NOOIT van gehoord, en zo te lezen moet ik daar BLIJER dan blij mee zijn!!! Dat zijn toch geen opties?????????? kan me voorstellen dat je lichtelijk "bezorgd"bent?
En nu???? elke dag plukken???

Liefs,
Lynda

Miss M zei

Oh, Ingrid, wij hebben er ook last van. 'Gelukkig' groeit deze tussen de stenen door, op het achterste terras. Of nou ja, 'gelukkig'... het is dweilen met de kraan open. Ik trek ze er gewoon uit (zonder wortel) en dan blijven ze wel even weg. Maar inderdaad, de wortels kan je er niet mee uittrekken...
Toch liever dit, dan het zevenblad... toch?
Ik lees met je mee in ieder geval! En wens je veel sterkte ermee!
Liefs, Marjolijn.

Bizzy @ home zei

Wat balen zeg. Ik heb geen tips voor je. Wil alleen zeggen dat ik je foto's ondanks het onkruid toch prachtig vind..
Maar ja, daar heb je nu niks aan. Hopelijk komt er iemand met de gouden tip.

Carla zei

Ik heb zevenblad in de tuin...daar word je ook niet blij van hoor.
Volgens mij heb ik die akkerpest niet, hoewel ik weleens iets gehad heb wat er verdacht veel op lijkt.
Maar dat is ineens weer weg gegaan.
Weet dus geen Gouden tip voor jou.
Weet jij iets tegen dat zevenblad??
Daar heb ik alles al eens voor omgespit en het milimeter voor milimeter uitgekamd...en ook dat hiep niet.
Sterkte...

liefs Carla.

Vosje zei

oja dat ken ik wij hebben dat ook gehad in de tuin steeds maar verwijderen en anders voorzicht roudup langs het steeltje naar beneden gieten dat zou ook helpen maar kijk daar wel mee uit!!!!!
Succes!!!

Bij Guusje Thuis zei

Afgraven, landbouwplastic ... dat zijn niet de dingen die je wil horen toch maar balen is het wel als je dit soort niet-welkome plantjes in je tuin hebt. Ik ben er ook nog niet aan uit hoe ik onze party animals uit hun nachtelijke feestje kan halen. Heb al gevraagd of ze de tuin van de buurman (lees: al jaren niets aan gedaan omdat buurman niet in de tuin komt) willen verhuizen ... sjucht!

Yvonne - Frl. Klein zei

Dear Ingrid,
great Garden inspirations!
I wish you a wonderful new week,
Yvonne

Anoniem zei

Heermoes....VRESELIJK.. Ben al jaren in gevecht met dit 'kruit' . Blijf proberen het te ontmoedigen. Ik gebruik een onkruidremmer met de naam Greenfix van Luxan.Werkt net zoiets als round up.Ik koop het bij de betere tuinwinkels. Niet 'morsen'op andere planten.Want die gaan anders ook dood. Ik heb van een plastiek flesje de bodem eraf gesneden. Dit flesje zet ik als een soort trechter over de 'aar' .En spuit met de plantenspuit in het 'trechtertje'..Zo raak ik geen andere planten. Ik ben het in de siertuin aardig de baas. Maar de slootkant blijft een probleem. Ook de greppel die onze tuin verbind met de buren is moeilijk. [Omdat de buren niet aan het bestrijden zijn] Maar verder ben ik niet ontevreden. Misschien heb je wat aan deze tip. Alleen als je biologisch wilt tuinieren is het geen optie. Dat afdekken met plastiek zal ook wel helpen.Alleen ik vind een half jaar veel te kort.Wat onder de grond gaat het leven nog heel lang door lijkt mij.
Gr.Martiena die graag op je weblog af en toe een kijkje neemt.

Antonia zei

Lekker advies heb je gehad Ingrid. Is er niet een chemisch goedje dat dit onkruid kan bestrijden (dmv aanstippen)? Kan me voorstellen dat je enorm baalt. Alles "schiet" de tuin uit, helaas het onkruid ook. Ik hoop dat je de gouden tip krijgt, lieve groet Anja

Villa König zei

Hope you had a great easter time! Your garden impressions are wonderful like always. :-) Hugs Yvonne

Ger zei

......Tja.....denk ik dan bij het lezen van je post;het wonen aan het water heeft héél veel voordelen, sfeervol,leuk,mooi etc. maar ook nadelen, want het moeilijk uit te roeien Heermoes gedijt graag op vochtige grond.

Je hebt natturlijk niks aan oh of ah kreten van: wat eruuuug.....
Als je gaat Google kom je toch aardig wat tuinforums etc. tegen met bezoekers die met dit nare probleem te maken hebben/hadden in hun tuin.
Misschien moet je op die manier eens je licht opsteken?
Maar waar ik las komt telkens 'n bestijdingsmiddel met de werkzame stof MCPA naar voren.

Ik mag hopen dat je een oplossing gaat vinden!

http://www.kennisakker.nl/kenniscentrum/document/heermoes-bestrijden

Zie mooie Maagdenpalm in je tuin, ook een plant die elk jaar verder kruipt....maar wel goed in te tomen is.

Succes en dat er snel een goede tip voor de ondergrondse woekeraar mag komen!!!

Liefs,Ger

Anita zei

Wahah écht waar ?! Is er geen andere oplossing :(
Wij hebben nl al voor het derde jaar ook veel last van precies dezelfde steeltjes. Je trekt ze eruit maar ze komen achter je kont (pardon achterwerk) weer naar boven.
Nouh als je het ei van colombus hebt (uit)gevonden hoor ik het graag !!!!!
Lieve groetjes, Anita

What's in a day zei

O, je mooie tuine en dan afgraven never!!!!Maar een oplossing, ik weet het niet, wij hadden last van zevenblad, kroop ook overal doorheen, niets hielp, totdat de garage gebouwd werd, toen moest de hele tuin plat en afgegraven worden, en wat denk je, het zevenblad zijn we kwijt!!! Ik gun het je niet hoor ik hoop dat de gouden tip nog komt!!


Lieve groetjes!!!!!!

Bonjade zei

Bah zeg tja daar heb je wel een hele grote schop voor nodig dan......
Hopelijk komt iemand met de gouden tip, ken het platntje niet maar ik geloof dat ik niets mis ;0)
Fijne week
Liefs

Kom Achterom zei

ooh wat balen!! ik heb geen akkerpest maar sinds 2 jaar zevenblad Grrrrr!!!
Ik kan je niet helpen blijf zelf ook plukken bah
Nou sterkte hoor!
ik pluk hier ook nog even verder
Yolanda

Anoniem zei

round up

wonen met brocante zei

Ik ken het (gelukkig) niet. Kan me voorstellen dat je niet blij wordt van de oplossingen van het tuincentrum. Hopelijk zat er een goede oplossing bij de reacties van 1 van de andere blogdames. Succes ermee. Groetjes Peggy

kienkele zei

Hallo Ingrid, niet schrikken, maar ik ben het!!!
Lieve meid, wat een narigheid, ik heb een keer een aantal sprietjes in een paadje wat grenst aan de buren gehad (die zijn niet zo tuinierderig als ik, maar wel heel lief hoor) en heb toen met round-up gespoten. Ik gebruik het liever niet, maar dit was een noodgeval. En als het tussen je planten staat, blijft er, vrees ik niets anders over dan dat goedje met een kwastje op de heermoes te smeren, jakkie, jakkie jakkie! Ik wens je veel sterkte en wijsheid toe, en geniet toch maar lekker van je heerlijke tuin! Lieve groeten, Tineke

Sonja zei

Hey Ingrid, ik wordt ook even niet blij van jou post.. want je snapt t al.. Die heb ik ook in de tuin! en die leuke winde erbij. Heb merendeel van de reacties gelezen, maar begrijp dat er geen eer aan te behalen is.. Roundup is ook het enige wat ik vaak gebruik.

Succes en als je 'het' gevonden hebt, vertel je het he :))

Groetjes, Sonja

Margot zei

Wat zul jij hier de pest in hebben!!!
En wat een opties zeg...belachelijk...maaruh..ook ik heb geen oplossing voor je en met een glaasje roosvicé met de woorden: komt wel goed schatje, ben je ook nog niet uit de brand/onkruid...
Maar toch, lieve groetjes, Margot

Anja zei

Jeetje wat een elende, en ik kan je helaas geen nuttige tips geven. Afgraven lijkt me wel erg rigoreus. Ik hoop voor je op de gouden tip. Sterkte, want kan me je zorg helemaal voorstellen.

Lieve groet Anja.

Een sneller kloppend hart zei

Ohh daar hoor ik mijn vriendin ook altijd over...het schijnt een ramp te zijn ja...sjee...succes ermee, ik heb verder geen tip hiervoor want heb zelf weinig verstand van deze dingen..

Over de lathyrus..ik heb ze nog nooit getopt omdat ik met die 10 cm altijd zo blij ben dat ik het gewoonweg niet durf :) ...maar als ze in je tuin staan is toppen bij 10 cm echt een must blijkbaar, de plant maakt dan extra stelen van onderen aan dus mega veel bloemen worden beloofd!
Mijne staan dit jaar in pot dus ik top niet...anders valt die pot straks om en breken mijn bamboestokken hihi

Succes met alles hè!

Groetjes, Veronique

Ingrid zei

Ik geniet weer van je mooie foto's Ingrid!prachtoige post weer...maar helaas zal je moeten blijven trekken aan die vervelende groene blaadjes tot ze het beu zijn om terug te komen!!

Michelle zei

Jammer dat je dan dit krijgt in je tuin...zoveel mooie planten, ik gebruik voor onkruid roundup, maar dat mag niet op de andere planten komen want die gaan ook allemaal stuk dan...ik heb geen idee hoe je deze kan bestrijden, ik vind wat het tuincenter zegt heel drastisch...maar mss is dat de enige manier en dan maar hopen dat het niet weer terug komt...succes...!

Lieve groetjes Michelle

Linnie's kaartjes zei

Oh wat een ellende dat je dit in je tuin hebt...vind de naam, akkerpest, wel toepasselijk voor dit onkruid. Zelf heb ik geen tuin dus advies kan ik je niet geven maar wat vind ik dit ellendig voor je, je hebt juist zo'n mooie tuin....ik hoop dat er een oplossing komt waardoor je van dit onkruid verlost zult worden.

Liefs,
Linda

Muggensteekjes zei

Hoi Ingrid,
het word hier paardestaart genoemd en ja wij hebben het in de voortuin (vreselijk!!). Het advies van de expert (ik citeer): "U kunt het beste gaan verhuizen mevrouw, want u raakt er nooit meer vanaf". Hahaha...de grapjas,ik loop inmiddels al 10 jaar dit spul uit de grond te trekken maar het helpt niet. Van een kennis hebben we nu onkruidverdelger uit België, want daar verkopen ze sterker spul dan hier, en nu maar hopen dat het werkt. Succes met dit vervelend karwei.
Lieve groetjes, Ingrid.

Stina zei

nou dat is zeker niet leuk zeg, ik ken het niet ook nog nooit over gehoord,maar wat je eraan doen moet dat is zeker niet het leukste, hoop dat jullie eruit komen.

liefs en een fijne week
stina

Jeanette zei

Wat een ellende, helaas kan ik je niet hierin adviseren. Hoop dat je ondanks dit onkruid toch van je tuin kunt genieten.

Groet,
Jeanette

June zei

Hello Ingrid,
We don't have a problem with that here, but I have a little weed that is taking over the grass in our lawn. It is very difficult to get rid of and soon will take everything over if I do not get it now. It is called Black Medic and has a tiny yellow flower. SO I feel your pain!
good luck in resolving your problem weed too.

Samira // Spraak-Water zei

Wat een drastische oplossingen, zie je het al voor je, je hele tuin uitgraven pff..

Ik heb helaas geen advies voor je :( maar ik hoop dat het je toch gaat lukken om ze te verjagen.

Verder ziet je tuintje er lekker fleurig uit en dat schepje ahww.. :D

Liefs Samira

kralenqueen zei

Hoi Ingrid, daar krijg je de kriebels van he als je zo'n takje uit je mooie tuin ziet komen. Wij hadden zevenblad in de tuin ook zo'n naar vervelend plantje die overal op komt en bijna niet uit te roeien is.
Succes met alle tips en hopelijk zit de gouden er tussen !
liefs Rianne

Anoniem zei

Hoi Ingrid,
bha bha, het is een ellende in de tuin, maar hier is het volledig verdwenen door heeeeeeel erg consequent te blijven wieden van het moment dat ik er ook nog maar een spoortje van zag!
We hebben wel een tijdje boomschors tussen de planten gestrooid wat het wat makkelijker maakte!
Veel succes enne....niet opgeven hoor ;)
Liefs, Sonja

alma zei

Wat een narigheid Ingrid! Ik heb niet al je tips gelezen maar ik hoop dat er een beter advies is dan dat je van het tuincentrum gekregen hebt. 2 meter afgraven.... het idee alleen al. Sterkte en ik hoop dat je het een beetje onder controle kunt houden.
Pasen was heerlijk! Maar met dit weer is alles leuk ')
Je eieren (vorige post) zien er prachtig uit. Echte blikvangers!

Lieve groet
Alma

http://truutske.blogspot.com zei

Vreselijk....wat moet je daar nu mee. Ik heb geen gouden tip voor je maar hoop van harte dat er een goede tip bij de reacties zit echt een tip waar je iets aan hebt want ik zxou me ook geen raad weten als ik dit in m'n tuin aantrof.
Wens je hartstikke veel succes!!!!

Groetjes, Trudie.

Bianca zei

Wat een ellende....heb jij weer....leuke oplossingen ???!!!! Succes ermee. Hopelijk weet iemand een alternatieve oplossing.
Liefs Bianca

Pauline zei

Vreselijk! Daar word je natuurlijk helemaal niet blij van. Ik heb er wel van gehoord maar nog niet gehoord dat iemand het in de tuin had en wat er gedaan is om het uit te roeien. Wat een belachelijke oplossingen. Ik hoop toch echt dat er een andere oplossing voor is.
Het zal wel een lange strijd worden denk ik. Maar niet opgeven.
De paasdagen waren heerlijk. Wat hebben we allemaal geboft met het mooie weer.
Liefs, Pauline

@nne zei

beide oplossingen lijken me echt geen optie! kijk eens op de site van VELT (de Vlaams-Belgische vereniging voor ecologische land-en tuinbouw). zij werken met natuurlijke bestrijdingsmiddelen want spuiten met bijvoorbeeld roundup doodt niet alleen je grond, maar ook de micro-organismen die er leven. de wormpjes en insecten die bespoten worden worden kunnen dan weer vogels aantasten (of zelfs doden) ... dit lijkt me helemaal een doemscenario! succes, @nne

Madelief zei

Hoi Ingrid,

Helaas geen gouden tip van mij :-(. Wat ontzettend balen. Ik voel enorm met je mee. Wij hebben ook twee van dit soort plaaggeesten in de tuin: zevenblad en kweekgras. Wat ik ook doe ik krijg het niet weg. Het enige dat ik kan doen is vrolijk door blijven plukken. Ik ga mijn tuin echt niet twee meter diep uitgraven :-). Moet er niet aan denken....pfff!

Heel veel sterkte met dat vervelende plantje!

Veel liefs & een gezellige dag, Madelief xox

Eveline zei

dat zijn toch geen opties?! maar ondanks dat ze misschien niet zo heel fleurig zijn om te zien...zijn ze ook schadelijk voor de rest van de beplanting? zo niet.....er van gaan houden misschien?

Desirée-ScrapDees zei

dit plantje ken ik dus gelukkig niet, maar kan me wel voorstellen wat een frustraties het oplevert. Heb hier ook diverse hardnekkige onkruidjes in mijn tuin staan, waar ik ook een sik van krijgt. Hoop van harte voor je dat er iemand hier een gouden tip voor je heeft!

Rozmeen zei

Lieve Ingrid,

Dta klinkt als een vervelende onkruid probleem..succes.. wel mooie fotos weer.
En ik vind het zoo lief dat het je lukt om altijd even bij mij te komen kijken...je lieve woorden ..de tijd die je neemt..zucht.. ik geniet elke keer weer en leer mij aub het time managen :-)

Dikke kus,
Rozmeen

Elly's kleine idylle zei

Wat is dit vervelend zeg, maar om de tuin helemaal af te graven lijkt mij geen enkele oppertunity. Zelf heb ik zevenblad in de tuin, die behandel ik met onverdunde roundup, de blaadjes met een kwastje insmeren zodat de roundup naar de wortels gaat en na een dag of twee eruit trekken.
Verder maar blijven trekken Ingrid, de aanhouder wint!!!.
Ik heb nog wel genoten van je hele mooie foto's.
Lieve groetjes, Elly

Thuis bij Tjits zei

ik hoop dat je ondertussen de gouden tip gekregen hebt Ingrid, wat ontzettend vervelend is dit zeg.. en de hele tuin afgraven.. pff ik moet er ook niet aan denken!!
akkerpest.. ik had er ook nog nooit van gehoord (gelukkig!) ik hoop echt dat je dat nare onkruid de baas wordt!!

lieve groetjes, Tjits

Lida zei

Wist ik maar een remedie, maar nee, wij hebben een deel van de tuin die overwoekert wordt door zevenblad, ook niet weg te krijgen, dus ik wens je sterkte met dit vervelende plantje! Hoop dat je het toch de baas kunt worden! groetjes
Lida

Splashes of Pink and Mint zei

Pfftt... daar wordt je idd echt niet blij van! Maar ik denk ook: steeltje voor steeltje behandelen met round up, en blijven uittrekken. Absoluut niet leuk, maar wel nodig om het een beetje in toom te houden. Jammer hè, dan heb je zo'n mooie tuin, komt dit grrrr... rottige onkruid er telkens op!
Succes met alles!
lieve groetjes Elly

Anoniem zei

Gatver Ingrid,ehmm ik ken het niet,maar zou luid gillend gek worden als ik het hier had,ik heb de reacties eens gelezen en het is echt erg lees ik,ik zou het niet weten in ieder geval,ik zou het eens op mijn tuinforum kunnen vragen,maar goed er is op google ook al informatie gevonden,ik wens je sterkte,liefs Joke en anders een blogtuindag om met zijn allen die rommel met wortel en al eruit te halen.

Gerreke zei

Oh meid ik voel helemaal met je mee. Wat is dat erg! Ik heb zevenblad (of zoiets) in mijn tuin. Dat is precies dezelfde ellende. Gekregen van mijn vorige buurman die niet van tuinieren hield!

Gelukkig heb ik het in een heel klein gedeelte van mijn tuin en blijf ik hardnekkig die zooi met wortel en al (als het lukt) eruit trekken.

Succes!!!! Ik heb echt met je te doen!

Siljo zei

He Ingrid
Kop op hoor als je een echt tuin mens
bent is het niet zon ramp zo niet dan
is het erger!!!
Hier in Limburg noemen we het kattestaart
als je dagelijks door je tuin loopt en je
ziet het dan trek je het uit en gooi je het
weg maar NIET in de tuin !!!
Als je dit een paar keer per week doet
ben je het over 2 jaar zeker kwijt.
Ik heb het hier ook gehad maar het is echt
weg !!
Ga niet je tuin afgraven of de tuin moet
niet je hobby zijn want dan krijgt het de
overhand.
Maar als ik zie hoeveel (mooie)tuin fotos
jij maakt kan jij dat makkelijk aan!!
Het is ff vervelend maar geen ramp !!
Succes ermee!!
Lieve groetjes Joke

flowersandhome zei

Die vervelende "staarten"!!! Hier blijven ze ook de kop opsteken; in die ene hoek van de tuin dan. Het is een kadootje van de buren die ze aan hun kant vrolijk laten hun gang gaan. Ik blijf ze uittrekken en zal dat gewoon moeten blijven doen vrees ik want ik wil niet dat ze de hele tuin in beslag nemen. Aan de andere kant kregen we zevenblad kadoo; ooit brachten de Romeinen dat naar hier mee want dat gebruikten ze als sla; ik pluk het ook maar eet het niet ;-))
Hey, kop op, het is het einde van de wereld niet. Momenteel zijn ze hier heel onze stoep aan het uitbreken voor het huis want er is iets met de afvoerbuizen en nu vinden ze die dingen nog niet ook. Een deel gras moest er intussen ook al aan geloven en ze zitten tot bij de buxus die ik jaaaaaren geleden van stekje opkweekte (gek, net gisteren postte ik over een buxusstekje, hoe vreemd de dingen toch soms lopen). Die allereerste buxus, nu een serieuze bol, wil ik echt niet kwijt. Uit pure frustratie ben ik daarnet na de strijk chocolate chip cookies gaan bakken en nu dus even bloglezen. Dan hoor ik op het nieuws over de tornado's in de VS en bedenk me dat ik er geen zo'n drama moet van maken want dat wat die mensen daar meemaken is toch zo veel erger.
Weet je, als ik deze zomer weer die staarten uittrek dan zal ik eens aan je denken en hopen dat je er niet teveel last van hebt en toch kan genieten van al het moois in je huis en tuin.
Vele lieve groeten,
Marian

Anoniem zei

hoi hoi ook wij hebben er al een aantal jaren last van heb vandaag alle tuintegels eruit gehaald en het is een groot wortelstelsel daaronder ,heb er heel veel uit gehaald maar krijg het nooit helemaal weg ! komt ook in het naast gelegen grasveld en tussen de voegen vd straatstenen op