donderdag 16 oktober 2014

Leerzaam…

Alhoewel ik aldoende de camera (Canon 60D) elke keer iets beter leer kennen, is er nog genoeg wat ik er niet van weet. Wat is er dan leuker om af te spreken met een vriend van ons, die over veel meer kennis dan ik beschikt en het ook nog eens gezellig vindt om met z’n tweeën op pad te gaan en informatie aan elkaar uit te wisselen! 

Home & Lifestyle

Ik geef toe…er kwam meer info mijn kant op dan ik zijn kant op kon sturen, maar toch…door mij het een en ander uit te leggen en mijn daarop volgende vragen te beantwoorden, was hij die ochtend wel veel bewuster bezig met zijn handelingen op de camera. 

We trokken naar het bos, een mooie plek om foto’s te maken, al was het blad aan de bomen een paar weken geleden nog niet bepaald verkleurd. Toen we er aankwamen, was het behoorlijk mistig. 

Home & Lifestyle

Ik had het geluk dat zijn lenzen allemaal op mijn camera pasten (andersom bleek dat helaas niet het geval), dus ik heb er meerderen getest. En al doende kom je er achter dat elke lens zijn voors en zijn tegens heeft. 

Voor hem was het fotograferen met tussenringen nieuw. Uiteindelijk bleek het een leerzame ochtend, met o.a. bijgaande door mij gemaakte en onbewerkte foto’s als resultaat. 

Home & Lifestyle

Om jullie aandacht er bij te houden zal ik niet al te gedetailleerd vertellen, maar soms was het eigenlijk ook kinderlijk eenvoudig. Neem nu de witbalans, deze staat bij mij vaak op automatisch maar het had wel degelijk effect om de witbalans écht in te stellen op de situatie ter plekke. Op de twee volgende foto’s zie je hierdoor een behoorlijke verandering in kleur.

Home & Lifestyle
Witbalans automatisch


Home & Lifestyle
Witbalans bewolkt

De volgende drie foto’s heb ik gemaakt met een macrolens, je vindt de elementen van de tweede en derde foto terug in het eerste exemplaar. Met de macrolens kon ik het object van heel dichtbij benaderen, maar ook op iets meer afstand was het resultaat mooi.

Home & LifestyleHome & LifestyleHome & Lifestyle

Inmiddels ben ik er al wel (een hele tijd) achter dat het maken van foto’s met een onscherpe achtergrond mijn voorkeur heeft. Niet elke situatie leent zich er voor, maar als het even kan sla ik toe ;-). 

Home & LifestyleHome & LifestyleHome & LifestyleHome & LifestyleHome & LifestyleHome & Lifestyle
Paarden als belangrijkste objectHome & Lifestyle
Hekwerk als belangrijkste object, paarden wazig op de achtergrondHome & LifestyleHome & LifestyleHome & LifestyleHome & LifestyleHome & LifestyleHome & LifestyleHome & LifestyleHome & LifestyleHome & Lifestyle

Eenmaal thuis liep mijn hoofd een beetje over, want goed fotograferen, een uitleg snappen en alle informatie opslaan vraagt nu eenmaal wel wat denkwerk. En wat op de ene lens van toepassing is, hoeft weer niet voor een andere lens te gelden, dus je moet je kennis ook nog eens op het juiste moment weten te gebruiken. Maar oefening baart kunst en aangezien we het beiden heel geslaagd vonden, gaan we zeker nog een keer met de camera op pad! 

Liefs, Ingrid

55 opmerkingen:

Mirjam zei

Hoi Ingrid,
Wat is het fijn om iemand in de buurt te hebben die je het een en ander kan uitleggen aan je wat betreft fotograferen hè? Zo heb ik Sanne, mijn eigen dochter, die echt heel veel weet van de camera's. Ook van mijn camera weet ze veel te vertellen. Ik heb een Canon 45D. Maar dat van die witbalans mag ze me nog wel eens uitleggen. Ik moet wel eerlijk bekennen dat het allemaal niet meer zo goed blijft hangen tegenwoordig... er kan ook zoveel automatisch...
Ik vind je foto's prachtig, vooral de eerste paar...
Fijne dag verder nog,
liefs,
Mirjam

Anneke zei

Hallo Ingrid
Wat heerlijk iemand die verstand van je fototoestel heeft. Zelf heb ik een eenvoudig toestel (wat wel te zien is) ik vind het al heel fijn dat ik weet hoe die werkt . Maar oh wat zijn je foto's prachtig. Ik vind ook die boom in het midden met de schaapjes prachtig. Het was echt een genot om te kijken naar al dat prachtigs.
Liefs Anneke

Things and Thoughts zei

Hoooooo Ingrid, we are synchronized!!!I also examine my photo shooting skills but without any doubt I'm very behind you, so far away...
Taking photos is a whole science and gives a great pleasure. Your photos look different, it's evident, I love them all I have to say.You are a very talented photographer.
So interesting post my friend!
Happy weekend!
Olympia

Corine(THUIS) zei

Ik vind zulke ochtenden heerlijk! Maar het opslaan van de info op de juiste plek in mijn brein wordt steeds lastiger :-)
Je foto's zijn prachtig!

Danielle van Heusden zei

Wat een prachtige foto's Ingrid!
Leuk van jullie vriend dat ie met je op pad wilde om het een en ander uit te leggen!
Maar het gaat helemaal goed komen hoor vind je foto's altijd erg mooi!

P.s nog bedankt voor je reactie!

Liefs Daniëlle
( thofhuisje.blogspot.nl )

Karin zei

Leuk. Ik leer mijn camera ook steeds beter kennen en zoals je aangeeft heb je ook je eigen voorkeuren. Gebruik daarom ook steeds meer handmatige instellingen. Daarnaast is het grote voordeel van digitaal dat je er maar op los kunt schieten om uiteindelijk die ene perfecte foto te kunnen maken :)

La Blomst-Living zei

Superleuk om je hobby en kennis met iemand te delen en ervan te leren. Zo gaaf als je weet hoe het werkt. Ik heb plannen om daar (ooit) ook meer tijd in te gaan steken; nu red ik me wel met mijn compacte cameraatje. Maar jij hebt prachtige foto's gemaakt, ik hou ook erg van foto's met een wazige achtergrond. Mooi om te zien met het verschil van het instellen van de witbalans.
Ga zo door, zou ik zeggen!
Liefs, Linda

Janny zei

Wat fijn dat je er zo'n aardigheid in hebt. De foto's zijn dan ook heel mooi, nu al!
Ik kan niet zeggen dat het me veel interesseert, nooit gedaan ook. Dat is best jammer, want zó krijg ik natuurlijk nooit mijn blogfoto's goed. Maar ja...
Liefs,
Janny

Els zei

Leuk om samen het bos in te trekken voor mooie foto's! Die met de paddenstoelen op schors is mijn favoriet :-)

Fijne avond alvast
X Els

Villa Zeezicht zei

Fijn zo'n vriend!! Ik kan niks met mijn camera, en dat terwijl het een superfijn ding is. Standje automatisch is het enige wat ik kan vinden, haha!
Hoog tijd voor ook een ochtend met zo'n vriend als jij hebt ;)
Het resultaat bij jou is prachtig, complimenten en.. geniet van het uitproberen!!

Verie - Vestywo zei

Prachtig, Ingrid, zowel de foto`s als de locatie. Fijne avond nog..

Lieve-Groetjes,
Verie

Indruk zei

Wat fijn zo'n leerzame wandeling door het bos! Ik smul echt altijd van jouw foto's Ingrid, vooral je detailfoto's vind ik altijd zo mooi. Aan je foto's te zien heb je het allemaal prima onder de knie. Liefs Pascale

Cora M. zei

Leuk zeg om zo bezig te zijn met elkaar! Ik vind de foto met de schapen het mooist, ik wordt zelf heel snel scheel en misselijk van foto's met een onscherpe achtergrond (komt door mijn ogen hoor.. denk ik ..hahah) Het is pittig he want tussen alle technische standjes moet het ook nog voor het oog een mooi geheel zijn. Ik heb geleerd in het maken van schilderijen en foto's dat het oog moet rondgaan...als je oog naar 1 punt gaat staren (ergens aan de zijkant of boven-onder kant, midden) is de compositie niet goed zorg dat je oog verdeelt over het vlak rond gaat....nog iets dus om over na te denken..hahahha Veel plezier ermee..en dat gaat je vast lukken!
Groetjes Cora

It's me zei

Gaaf hoor...!...lijkt me leuk om te doen...!...succes met het oefenen...liefs Ria..x!

Anoniem zei

Prachtige foto's. Mooie ochtend heb je gehad, inderdaad heel leerzaam. Kun je die vriend niet eens uitlenen...? Ik heb op mijn camera ook veel knopjes (compactcamera), maar bij mij staat ie ook alleen op 'automatisch'. Laatst heb ik wel eens wat uitgeprobeerd en je ziet ook het verschil. Maar vraag me daarna niet hoe ik dat precies gedaan heb. Tja, mijn hersencelletjes staan waarschijnlijk ook gewoon op 'automatisch' 'vergeten'...
Liefs, Peetje

eigen thuis zei

Prachtige foto's weer Ingrid! Leuk om er met een vriend op uit te trekken en elkaar dan te kunnen helpen. Ik neem me ook steeds voor om me eens in m'n camera te verdiepen maar het komt er maar steeds niet van. Toch maar eens tijd voor maken:-) Fijn weekend alvast.

Liefs Gonda

Huize Kip Kakel zei

Leuk leuk...en met een prachtig resultaat.
Je voorkeur voor de wazige achtergrond heb ik ook...met de diafragma kom je daar een eind mee.
Ik zou ook graag eens verschillende lenzen willen uitproberen, heerlijk als je dat zo samen kunt doen.
Zo te zien hebben jullie een prachtige dag gehad ♥

inge van der sanden zei

Fijn dat je iemand in de buurt hebt, die je het een en ander uit kan leggen.
Ik ben een totale leek op het gebied van fotografie, mijn blogfoto's maak ik met m'n Ipad...en dan vind ik het nog moeilijk om het juiste licht te vangen.
Ik vind jou blogfoto's altijd al heel mooi en scherp, maar het is altijd leuk om je er meer in te verdiepen.
Alvast een fijn Weekend.

Groetjes,
Inge, my choice

bijzonder-oud zei

wauw wat een prachtige foto's!

Lijkt me erg leuk om je daarin te verdiepen en dingen uit te proberen. De foto met de grote boom in het midden met het hekje erom heen spreekt mij op de een of andere manier het meeste aan (hoewel ik de andere ook mooi vind hoor!).

Lieve groet,
Yolanda

Jilly Garcy zei

Ik heb met bewondering naar jouw foto's gekeken , wat een gave dit te kunnen .
Ik zou me eens moeten toeleggen op een cursus fotografie.
Of ik moet eens in de leer gaan bij jouw vriend ;))
Echt héél mooi jouw foto's .
Liefs christel

Colin (Bij Guusje Thuis) zei

Leuk en leerzaam zo'n fotowandeling, je leert altijd weer bij.

My name is Riet zei

Werkelijk prachtige foto's Ingrid. De wazige achtergronden vind ik ook zo mooi. Meestal gebruik ik dan het fotoprogramma maar op allebei mijn toestellen zit wel het programma. Ik vergeet alleen altijd die knop te veranderen of dan wil ik het allemaal te vlug doen. Ik had mijn zoon zijn oude Canon gekregen om mee te werken maar ik deed er niks mee dus heb ik hem maar weer teruggegeven. Hij kan hem nou op marktplaats verkopen. Wat moet ik in vredesnaam met drie fototoestellen, haha. Ik heb hem een keer meegenomen naar het arboretum om te vergelijken met de anderen ernaast maar op automatisch was er geen verschil te zien. En ik gebruik eigenlijk alleen maar de automaat, alle andere knoppen zijn aan mij niet meer besteed.Waarom zou er anders de automaat opzitten. Ik gebruik alleen de extra knoppen voor het vuurwerk, de sneeuw en de drieD foto.s. Maar dan kan ik hem van te voren instellen en heb ik er geen omkijken meer naar.haha
Ik wens je een fijn weekend.
Lieve groet van Riet

What's in a day zei

Behalve een goede leermeester had je ook een geweldige omgeving om te fotograferen, wat een mooie details heb je er weer op staan....
Oog voor detail en compositie heb jij natuurlijk al, maar met al die adviezen zullen we binnenkort nog meer mooie reportages zien.

Fijn weekend en liefs,
Eefie

Ingrid B zei

Wat leuk zo'n leerzame ochtend samen op stap. Er zitten prachtige foto's tussen met de details zo mooi weergegeven. Maar neem nu de 'witbalans' ( voor mij nog niet kinderlijk eenvoudig :-( want natuurlijk zie ik het kleurverschil zeker en is het object wat dichterbij gehaald . Maar welke foto zou nu technisch gezien de juiste zijn.....dus voor mij blijft er ook nog genoeg te leren.
Alvast een fijn weekend, groetjes Ingrid.

crochetcookingandmore zei

Geweldig, wat een foto's Ingrid! Ik houd ook erg van foto's met een wazige achtergrond....prachtige plaatjes!

Madelief zei

Lieve Ingrid,

Ontzettend leerzaam om met net zo'n enthousiaste fotograaf als jijzelf de natuur in te trekken. Je foto's zijn prachtig geworden! Zo mooi de mist, de takken, de paarden....

Ook van je foto's van het appartement heb ik genoeten. Wat geweldig om op zo'n mooi plekje te logeren.Dat uitzicht! Ik kan mij voorstellen dat jullie er allemaal weg van waren.

Alvast een fijn weekend gewenst!

Veel liefs,

Madelief x

Marjonel M zei

Prachtig zeg, ik moet ook nog heel veel leren en wil dan binnenkort een cursus volgen..Maar gewoon dingen uit proberen is ook al heel leuk om te doen.

Alvast een fijn zonnig weekend gewenst.

Liefs, Marjonel

Bonjade zei

Kan ik dan volgende keer ook mee...?
Ha...doe altijd maar wat....en als ik per ongeluk onscherpte heb achterin dan is dit puur geluk ;)
Heb toch ook een cursus gehad...maar daarvan is weinig blijven hangen.

Leer hier een beetje bij van je.
Thankx

Fijne avond

Liefs

Anoniem zei

Heerlijk om zo samen op pad te gaan en je camera beter te leren kennen.
Je hebt prachtige foto's gemaakt in een mooie omgeving. En die reuzebalsemien die nog bloeit.
Volgens mij moet je ook wel een beetje kennis hebben van wiskunde en vooral natuurkunde. En dan is de praktijk de beste leermeester.
Ik heb genoten van je mooie foto's!

Liefs, Gerry

lia zei

Fijn als je iemand kent waarmee je een passie kunt delen.
En helemaal als je er ook nog wat van kunt leren.
Maar zoals ik al bij meerdere lees, is het opslaan van die informatie zo moeilijk.
Het is jou in ieder geval weer goed gelukt.

Ingrid zei

prachtige detailfoto's Ingrid,zoals altijd zijn je foto's zo al super vind ik....maar ik wens je heel veel plezier met het verder oefenen van deze mooie hobby....liefs

Ús hûs ús thús zei

Wat ontzettend leuk zo'n fotowandeling! Heerlijk dat je iemand kent die je allemaal tips kan geven.
Fijn dat je de foto's met ons deelt. Ik vind ze prachtig!
Alvast een fijn weekend. Groetjes van Aleta

Ger zei

Heel leerzaam en vast ook gezellig om zo samen de natuur in te gaan met camera.
Heb ook zo'n vriend en hobby fotograaf die goede uitleg kan geven tijdens fotograferen wanneer we samen met hem op vakantie zijn,maar de meeste uitleg gaat mij boven de pet.
Ik heb mijn Canon PowerShot S5 en Canon PowerShot SX 150 bijna altijd op automatisch staan.
Zie aan jou foto's dat je er plezier in hebt om uit te proberen én te leren.
Is je deze keer ook weer prima gelukt aan je mooie foto's te zien.

Fijn weekeind en lieve groet,
Ger


Het Moonhuis zei

Prachtige foto's Ingrid en leuk toch dat je dan weer leert van elkaar.
Toen ik afgelopen zomer een workshop vakantie fotografie deed, heb ik al geleerd om de witbalans te gebruiken.
Ik ben er nu ook achter, dat wanneer in de witbalans instel op daglicht, mijn camera binnen veel mooiere foto's maakt, met licht zoals het licht op dat moment ook is, zoals onze ogen het ook zien zeg maar!!
Mooi altijd de fot's met onscherpe achtergrond!!

Liefs Monica

Claudia Leertouwer zei

Wat heerlijk om samen met een hobby bezig te zijn! Meis je hebt het echt in de vingers, je maakt schitterende foto's

vitadrömmarobusigabarn zei

Lovely pictures!!!
Tina

Anna Marie zei

Persoonlijk vind ik het ontzettend knap dat je een object op de voorgrond ontzettend scherp krijgt en de achtergrond schemerig. Daar heb ik altijd wat moeite mee. Maak ik een foto van een egeltje in de tuin, is het gras superscherp, of het tuinhek en de egel zie je dan als een vreemde bol in het groene gras.

Mooie foto's heb je gemaakt en ik denk dat je ons nog veel meer mooie foto's gaat laten zien als alle tips in de praktijk gebracht worden.

Anna Marie

Joke zei

Mooie foto`s Ingrid,altijd weer leuk om iets nieuws te leren.

Groetjes Joke.

Hann¥ zei

Wat een mooie leerzame dag als ik zo naar je foto's kijk!
Prachtig!!
Mijn witbalans staat ook op automatisch, maar na het zien van jouw twee foto's en daar het verschil in warmte te ontdekken ga ik daar ook eens mee aan de slag.
Ik heb een map fotografie op mijn pc staan met allerlei tips enz....
Mocht je er interesse in hebben dan mail je mij maar dan pak ik mijn map voor je in.
Nou dat gaat nu nog meer genieten worden van jouw foto's en dat deed ik al ;-)
Fijn weekend Ingrid.
Liefs,Hanny

lien zei

Wat fijn dat je met iemand op pad kon die jou nog wat kan leren (ik heb het idee dat er niks meer te leren valt, je foto's zijn altijd even mooi, maar dat terzijde). Echt een prachtige herfstreportage waar je blij van wordt. Fijn weekend!!

van alles wat in huis en tuin. zei

Zo....jij hebt een leerzame dag gehad! Mag ik die vriend ook een keer lenen? Ik heb een paar avonden een workshop gehad maar daar leer je alles van papier! Ik zou best eens iemand willen die me ter plekke de dingen uitlegt,
daar leer je meer van.
Dus....je boft met zo'n vriend!
En je foto's zijn prachtig geworden: je mag trots op jezelf zijn!

groet Trijnie

Huis in de Provence zei

Prachtige foto's. Ook je binnenkijker is erg leuk!
Wij gaan volgende week naar Barcelona. Heb er erg veel zin in. hebben een appartement minden in de stad gehuurd;-) ben benieuwd. Nog bedankt voor je uitgebreide mail, of had ik dat al gedaan. Ik zal wel een post maken wat we zoal gezien hebben.
Fijn weekend.
Groetjes Mirjam

Hanna zei

Ha en fin helg!
Hanna

Berna zei

Een leerzame ochtend met prachtige foto's. Bij mij zou al die informatie niet blijven hangen en ik zou zeker meerdere lessen nodig hebben denk ik.
Ieder z' n kwaliteiten zeg ik dan maar.
Fijn weekend!
Lieve groeten berna

A place for my home zei

Prachtige foto's Ingrid! Wat kan je dan toch veel leren op zo'n dag. Ik zou ook moeite hebben om al die informatie te verwerken hoor ;-)

Fijn weekend!

Liefs, Cynthia

Zjietje zei

Volgens mij is de herfst de tijd bij uitstek voor vele mooie plaatjes maar miss en ik beoordeeld omdat dat sa.en met hey voorjaar mijn favoriete seizoenen zij . Veel plezier met t fotograveren. Het gaat je goed af 👍
grtzz Brigitte

Clarieke zei

Wat leuk om zo samen bezig te zijn met iets dat je heel erg leuk vindt. De foto's zijn prachtig!

Thuis bij Tjits zei

Wat leerzaam én gezellig!! Volgens mij is er geen betere manier om het fotograferen goed onder de knie te krijgen dan het meteen in de praktijk te oefenen. De fotoworkshop die ik vorig weekend gevolgd heb was ook veel praktijk. Maar net wat je zegt je moet alle informatie wel verwerken en dat kost wel energie haha;))
Prachtige foto's!!

Heel fijn weekend Ingrid!
liefs Tjits

G-STYLE zei

Dus nu maak je nog mooiere foto,s !
En ik vind ze altijd al zo mooi :-)

Ik vind die met een wazige achtergrond ook atlijd
prachtig en sfeervol.

Fijn weekend verder , lieve groet Gea

Nancy Blaauwgeers zei

Heb je mog niet zo lang een andere camera Ingrid? Handig dat je iemand in je kennissenkring hebt die er verstand van heeft. Leuk dat je dan samen kan gaan. Ik ben heel benieuwd naar je volgende foto's want je maakte altijd al zulke mooie foto's.,fijne zondag. Groetjes, Nancy

Sober en Stijl zei

Prachtige foto`s! en de foto`s met een wazige achtergrond, zijn ook mijn favoriet.
Heerlijk zo`n dagje er op uit.

Liefs, Dorine

flowersandhome zei

Heerlijk hé om te experimenteren met fotograferen en al helemaal fantastisch als je ideeën kan uitwisselen. Prachtige foto's heb je gemaakt!

Onder de rieten kap zei

Door jouw blog leer ik nu ook weer het 1 en ander, dat van die witbalans wist ik dus niet, zo fijn als je iemand met heel veel verstand van fotografie in je omgeving hebt! Prachtige foto's!
Groetjes, Yvonne

Anita zei

Wow wát een prachtige foto's. En fijn iemand die dezelfde passie deelt en jullie tips kunnen uitwisselen. Voor mij is het allemaal abacadabra. Ik vind het leuk als ik af en toe een foto kan maken maar vergeet het meestal. Dan ben ik thuis en denk ik ... Verhip - vergeten! En dan foto's maken met zo'n camera die het denkwerk voor mij regelt want denken moet ik al genoeg haha Laat ik afgelopen zaterdag het ding meenemen naar de Herfstbrocante in de Lebuinuskerk in Deventer valt ie uit mijn handen: kapot :-( Eens kijken of ik hem kan laten repareren k heb hem nog maar 5 maanden.
Een hele fijne avond! Groetjezz lfs mij

Maia zei

Ik dacht eigenlijk dat jij al een soort van professioneel fotograaf was, zo mooi vind ik altijd jouw foto's!
Wel leuk om eens samen met iemand hier over te bomen en uitproberen denk ik.
Mijn man heeft er ook veel verstand van en heeft er ook veel tijdens zijn opleiding aan gehad.
Ik ben meer een huis tuin en keuken fotograafje maar geniet wel van deze mooie fotoreportage hoor!
Mooie omgeving bij jullie!
Ik ga nog even verder naar je laatste post.
Groet Maia