dinsdag 8 juni 2010

Het Vaticaan…

We wilden Rome natuurlijk niet verlaten zonder een bezoek te hebben gebracht aan het Vaticaan, dus namen we ‘s zaterdags de trein vanuit Cesano en stapten we een uur later de metro uit. Zodra je Vaticaanstad nadert, neemt de stroom toeristen om je heen merkbaar toe.

Ook in deze laatste post over ons verblijf in Rome geef ik cursief achtergrondinformatie weer. Er is veel meer te vertellen dan hier door mij wordt weergegeven, maar om mega lange verhalen te voorkomen, hou ik het beperkt!
 Home & Lifestyle 
We zijn gearriveerd op het Sint-Pietersplein…op deze foto zie je de  Sint-Pietersbasiliek….je herkent het vast wel van de toespraken van de paus.

De Sint-Pietersbasiliek (Basilica di San Pietro) is een katholieke kerk, gelegen aan het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. De kerk werd tussen 1506 en 1626 gebouwd in barokarchitectuur op de plaats, waar volgens de overlevering de apostel en eerste Paus, Petrus, gekruisigd en begraven werd.

De eerste Sint-Pieter werd gebouwd door keizer Constantijn de Grote in 324 maar  verkeerde in de vijftiende eeuw  in zeer slechte staat.  In 1506 werd de oude basilica gesloopt en werd een nieuwe kerk ontworpen.  Uiteindelijk zouden pogingen tot een nieuw bouwwerk tot vier keer toe worden gesloopt,  totdat Michelangelo pro deo de bouw overnam. Veel van de interne decoraties, waaronder het reusachtige baldakijn onder de koepel, zijn gemaakt door de Italiaan Gian Lorenzo Bernini, die ook elders in Rome veel kunstwerken heeft gemaakt. Merkwaardig is dat de kerk verkeerd om staat. De ingang is in het oosten en het altaar staat in het westen.

De Sint-Pietersbasiliek was de grootste kerk ter wereld tot 1989, toen ze in grootte werd overtroffen door de Basilique Notre-Dame de la Paix, een kopie van de Sint-Pieter, in Yamoussoukro, de hoofdstad van Ivoorkust.

 Home & Lifestyle   Home & Lifestyle
    
Voor de basiliek ligt de Piazza San Pietro (Sint-Pietersplein), dat door Bernini werd ontworpen, evenals de zuilengalerijen die de moederlijke armen van de katholieke kerk symboliseren.

Home & Lifestyle

Langs de zuilengalerij stond een lange rij mensen te wachten om door de detectiepoorten van de Sint-Pietersbasiliek te kunnen gaan. We sloten aan in de rij…dat bleek achteraf de moeite meer dan waard.

Home & Lifestyle
Binnen is het pracht en praal… en de omvang laat je dat nog eens des te meer beseffen! Ook hier worden  zonnestralen gevangen!

Home & Lifestyle   
Home & Lifestyle

Het baldakijn tussen de vier pijlers stamt uit 1633 en is van de hand van Gian Lorenzo Bernini.

Home & LifestyleHome & Lifestyle
Er bevinden zich praalgraven van verschillende pausen in de Sint-Pietersbasiliek. Onder het middenschip van de basiliek bevindt zich de crypte met de praalgraven, waarin 148 overleden pausen werden bijgezet; de tombe, met de relieken van de Heilige Petrus ligt recht onder het hoofdaltaar in de kerk, en is sinds 1979 door toedoen van Paus Johannes Paulus II te bezichtigen. Sindsdien kunnen de duizenden bedevaarders de relieken van Sint-Pieter vereren.

In de basiliek mocht volop worden gefotografeerd, maar dat was in de crypte met de paalgraven niet het geval. Het was bijzonder om het graf van de laatst overleden paus te passeren.  De ruimte waar hij begraven lag,  was gelegen achter een glazen wand. Voor deze wand, op gepaste afstand van het glas, dromden gelovigen samen, knielden nonnen neer, werd gehuild en volop gebeden. Bijzonder om te zien wat voor impact dit alles op een mens kan hebben…!

We zijn er wel achter dat je Rome niet in een paar dagen kunt bezoeken! We waren met ons bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek en het Sint-Pietersplein al een groot deel van de dag onder de pannen en hebben dus een bezoek aan de Sixtijnse Kapel, de Vaticaanse Musea, de Vaticaanse tuinen en het  apostolisch paleis nog op het lijstje staan. Manlief en ik hebben ons voorgenomen om nog eens een bezoek aan Rome te brengen als onze dochters wat ouder zijn en wij met z’n tweeën naar deze mooie stad af kunnen reizen!

Lieve groet, Ingrid

37 opmerkingen:

Nanda Palinckx zei

De sixtijnse kapel staat ook nog op ons lijstje. Wij hebben Rome op een zondag bezocht en dan is de sixtijnse kapel niet open. Je hebt inderdaad wel een weekje nodig om alles te zien. Weer mooie foto's. :-)
groetjes,
nanda

Corine zei

Voordat ik naar m'n werk ga, nog even kijken of er iets nieuws gepost is.. en ja.. foto's met zonnestralen!!
Jullie hebben prachtige dingen gezien tijdens de trip naar Rome. Leuk dat je daar stukjes van op je blog zet, ik geniet zo van afstand mee.
groeten, Corine(THUIS)

Passione Helena zei

Goedemorgen lieve Ingrid,

Wat laat je ons weer wat moois zien!
Het lijkt me dat een enorme ervaring om op het Sint Pietersplein te staan en het Basiliek te betreden. Daar staat Rome toch om bekend.
Prachtig, alle details..ik houd er zo van!
Zo'n mooie stad bezoek je ook niet in een paar dagen, wil je alles zien.

Wel een leuk vooruitzicht Ingrid, om nog eens met je man terug te keren;-)

Ik heb weer enorm genoten van een mooi stukje Italië, dankjewel.

Fijne dag,
Liefs Helena

Anoniem zei

Wat een prachtige foto's zijn dit, ik sta verbaasd van al die rijkdom die de Katholieke kerk bezit want dit is toch wel heel erg imposant én mooi!
Lieve groet, Sonja

net als toen zei

Wat een prachtige foto met die zonnestralen.
Wij zijn ook 2 keer in Rome geweest. Je hoort vaak verhalen over "eeuwige heimwee"; nou, dat begrijp ik wel. Dat gevoel heb ik ook als ik aan Rome denk.
Groetjes, Pauline

Fluitenkruid zei

Erg mooi zeg, vooral de foto met de lichtstralen heeft iets hemels. groetjes Jannet

ZoutHout zei

Geduld, ik heb geduld, dank je wel voor je mooie impressie, er komt een dag dat ik het zelf mag bekijken.

lieve groet van http://zouthout.blogspot.com

Bonjade zei

Ha zo ben ik er toch ook een beetje bij.....
Heerlijk zo'n sightseeing door Rome....
en nog gratis ook...haha....
Nu geniet nog maar even voordat je weer op huis aan moet, fijne dag

di bianco e d'azzurro zei

Dear Ingrid, I have gone with my family to San Pietro two years ago!!!
I have promise to my sons to gcome bake again in Rome because we don't saw all, I will visit Villa Borghese and Cappella Chigi!!!
Kisses Annamaria

Thanks for your lovely comment about me, you are very nice :)

marijke zei

Wat een mooie reportage heb je gemaakt voor de thuisblijvers. Schitterende foto's!
groeten Marijke

waddenhout zei

Wat een mooi verhaal en prachtige foto's.
Vooral die in de kerk, met dat zonlicht wat naar binnen schijnt.
schitterend.
Mijn schoonmoeder is er ook geweest, en vond dit alles ook zo mooi..
Het staat op mijn wensenlijstje.
Groet, cobi

Granny's Place zei

Je hebt prachtige foto's gemaakt van een onvergetelijke stad...Ben er zelf heel lang geleden geweest maar ik zal het nooit meer vergeten.
Groetjes Madelon

almay`s home zei

Hoi Ingrid,

Het blijft een hele bijzondere stad. Leuk je achtergrondinfo! Wij zijn er vorig jaar mei geweest. Je kunt gemakkelijk een hele dag zoetbrengen in het Vaticaan. We moesten 2.5 uur in de rij voor de Sixtijnse Kapel. Het was wel de moeite waard hoor!

Groetjes
Alma

Sofies Haus zei

Dear Ingrid, I love each picture!!!I would like to go there too....!!!Hughs Anja

Michaja zei

Alleen maar goed dus zou ik zeggen dat jullie niet genoeg tijd hadden om alles te zien. Want nu hebben jullie nog een mooi reisje Rome in het vooruitzicht :)
Prahctige foto van de zonnestralen die door de koepel binnen komen.
De eerste keer dat wij in Rome waren mochten we niet naar binnen want Gert had een korte broek aan!!! Bij ons tweede bezoek aan Rome hebben we daar goed aangedacht.
Fijne dag
Groetjes Michaja

lia zei

Mooi Ingrid. En wat groot is dat allemaal. Kan me voorstellen dat je daar van genoten hebt.
En zo wij ook weer.

lieve groet Lia

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Prachtige foto's Ingrid! Natuurlijk kon je de basiliek niet overslaan. Je zou in Rome wel maanden kunnen doorbrengen voordat je alles hebt gezien.

groetjes,

Yolanda

Mayflower zei

Hoi Ingrid, wat een prachtige post, ik heb het met veel plezier gelezen èn bekeken, want je foto's zijn supermooi, vooral de foto in de Basiliek met de zonnestralen die door de koepel heenstralen.....wonderschoon.
Ik kan mij voorstellen dat je daar nog eens terug wilt komen. Een stad vol van rijke historie.
Bedankt dat we even met je mee mochten genieten.
Lieve groet, Mea

kralenqueen zei

Hoi Ingrid, Wat mooi zeg de fotoos binnen van het Sint Pietersbasiliek.Echt pracht en praal. Ja je kunt daar uren rondkijken zie ik al.
na al je blogs over Rome is het echt wel de moeite waard om er zelf eens een kijkje te gaan nemen. Ik zal eens een balletje opgooien hierzo. En laat gewoon jou blogs over Rome lezen. Groetje Rianne

Carla zei

Wat een pracht en praal...geweldig!!
je hebt het ons mooi laten zien met je mooie foto's !
Dank je voor de prachtige rondleiding.

fijne dag...lieve groetjes Carla.

Het Hoogerhuys zei

Hoi Ingrid, wij zijn een aantal jaren geleden ook naar Rome geweest, wat een pracht en praal daar he. Maar ik vind dat je echt schitterende foto's hebt gemaakt, petje af.

Groetjes Sandra

Flowing moments zei

Wat prachtig dat licht door de koepel. Dit is een plek die ik zeker ook nog eens wil bezoeken!!Bedankt dat we even mee konden kijken :)

Groetjes Joke

love lives in the kitchen zei

lovely pictures from rome ingrid! it looks like you had a really good time!
have a sweet day,
justyna

Margot zei

Ik denk dat je kippenvel krijgt van allen geweldige indrukken en de serene sfeer in zo'n imposant gebouw.
Nog maar 7 weken, en dan heb ik het hopelijk ook mee mogen maken.
Bedankt voor alle achtergrondinformatie.
Groetjes, Margot

Anoniem zei

Prachtig,ik verbaas mijzelf er altijd over,hoe hebben ze alles zo prachtig mooi kunnen maken,ik ben echt onder de indruk van je post,ik wens je nog een fijne avond,lieve groetjes Joke.

Lynda zei

al was het maar na het lezen van de boeken van Dan Brown, Rome MOET je denk ik gezien hebben! wat een mooooooooie foto;s!
Enne....grote vraag is natuurlijk...hem je naar "hem"gezwaaid????;)

groetjes
Lynda

Stina zei

Ha Ingrid, had je post nog niet eens opgemerkt. Maar het ziet er mooi uit daar binnen zeg, onvoorstelbaar. Denk dat je wel je ogen uitkijkt daar.
Genieten hé,groetjes Stina

kienkele zei

Wat een prachtige foto´s Ingrid, vooral die je binnen in de basiliek hebt gemaakt vind ik errug mooi, met die zonnestralen die je gevangen hebt!
En ja, ook daar ben ik dan maar weer geweest, dankzij jou! Fijne avond nog, lieve groet, Tineke

Les Cotrions zei

Waw Ingrid! You're a perfect tourist guide!!!! You know much more S. Pietro than me!!! And I'm catholic!!!! Your photos are faboulous!!!
I'll show you my neighbor's garden...I'll be brave!
Happy Wednesday!!!
Vale

parels in het paradijs zei

Overweldigend mooi Rome. Prachtige foto's. En bedankt dat je ons laat meegenieten van deze reis. Dag, Lilian

The Old and the Beautiful zei

Wat een pracht en praal daar.
Wel erg mooi om eens gezien te hebben en leuk dat wij zo ook een beetje mee kunnen genieten.

Groetjes,
Gonda

G-style zei

Prachtige foto's weer Ingrid en voor mij zo herkenbaar , ben er in het begin van onze verkering samen met Erwin en zijn vader geweest .
We hebben toen een rondreis gemaakt van 12 dagen en veel gezien waaronder deze Sint Pieter Kerk en Plein.
Ook zijn we toen in Napels ,Sorento en Pompeji geweest , ook dat was erg leuk , zou best nog wel eens weer naar Italie willen want alles echt uitgebreid bekijken konden we toen ook niet.

Nou , wens je een fijne dag toe en tot de volgende keer,
lieve groet van Gea

Kari zei

Schitterende foto,s.
Kan lekker mee geniete zo!!!
Groetjes Kari

Rummet för välbefinnande zei

Dear Ingrid, thank you for showing us these photos. The one from inside the church, with the sun-beams....... Ohhh, it takes the breath out of me....
I have written it befor, I know, but I really wish to go there to someday. To see all these fantastic places. I´m so grateful that you share this photos with us - THANK YOU!
Have a nice day!
Hugs Mia

Anita zei

Fantastische foto's en tekst erbij.Dat moet zeker genieten zijn geweest.Ben er zelf nog nooit geweest maar is zo te zien zeer de moeite waard!
Groetjes Anita.

Yvonne zei

Dear Ingrid, what beautiful photos!!! I love Rom. It´s a wonderful city!
Thank you for this nice images!
Many greetings, Yvonne

Antonia zei

Hallo Ingrid, ik heb enorm zitten genieten van je vakantiefoto's. Wat is Rome toch een prachtige stad! Kan me voorstellen dat je nog eens teruggaat samen met je man. Wij hebben precies hetzelfde besloten, onze dochters hadden ook alleen belangstelling voor eten en shoppen. Leuke foto's ook weer van je tuin, jullie hebben veel werk verzet. Prachtig hoor met al die musjes en zo lekker aan het water! Van harte gefeliciteerd nog met jullie trouwdag, ik wens jullie veel plezier dit weekend! Groetjes Anja