maandag 22 juni 2015

Versailles, Le Marais en het Louvre…

In een eerdere post (klik) heb ik jullie verteld over ons vijfdaags verblijf in Parijs en deed ik verslag van onze eerste dag in deze geweldige stad. De tweede dag hebben we vooral besteed aan shoppen – we slaagden overigens voor geen meter – en de derde dag van ons verblijf besloten we naar Versailles te gaan. Voor ons helemaal nieuw en absoluut de moeite waard. 


Home & LifestyleHome & Lifestyle

Het was duidelijk dat we bij het verblijf van de Zonnekoning waren aangekomen :-).

Home & LifestyleHome & Lifestyle

Hoewel op de foto’s niet zichtbaar, was het binnen erg druk.

Het weelderige interieur van het kasteel werd gebaseerd op de barokke Italiaanse stijl en de vele salons werden dan ook met marmer aangekleed. De koning wilde daarvoor de marmergroeven in de Pyreneeën, die niet meer waren gebruikt sinds de val van Rome, weer laten ontginnen. Het mercantilisme, een economisch systeem dat door minister Colbert werd toegepast, hield immers in dat een land zo veel mogelijk zelf moest produceren en zo weinig mogelijk diende in te voeren. 

Versailles was, behalve een prestige-object van een megalomane en ijdele koning, dus ook een economisch project. Aan het begin van de regering van Lodewijk XIV gaf Italië in Europa de toon aan op het gebied van mode, architectuur en luxe. Aan het eind van de 18e eeuw was dat, dankzij de etalage van Franse kunstnijverheid die Versailles was, sterk veranderd. Frankrijk gaf nu in heel Europa de toon aan (bron: Wikipedia). 

Home & LifestyleHome & LifestyleHome & Lifestyle

Vanuit het kasteel liepen we naar de prachtige tuinen van Versailles. Ik wist dat het groot was, maar had mij toch verkeken op de omvang. Alles te voet in één dag ontdekken is ons dus ook niet gelukt, dat lijkt mij sowieso een onmogelijke opgave. 

De afmetingen van deze tuin zijn enorm en de tuin omvat veel vijvers, fonteinen, honderden beelden, zuilengalerijen, paviljoenen, bloemperken, lusthofjes, de oranjerie, een grot en een groot kanaal. Versailles is wereldberoemd om de grote hoeveelheid werkende fonteinen. Vrijwel alles is precies gebleven zoals in de tijd van de Zonnekoning. Deze koning was verzot op watervallen en waterpartijen. De vergulde fonteinen en bassins staan allemaal perfect symmetrisch opgesteld. De sculpturen verbeelden goden, mythen en de seizoenen die, volgens de filosofie van die tijd, waren onderworpen aan de macht van de vorst (bron: Wikipedia). 

Home & LifestyleHome & LifestyleHome & Lifestyle
De grote tuinen doorkruisend liepen we door naar het Klein Trianon (Petit Trianon). Dit is een klein lustpaviljoen, gelegen in de Franse tuin van het Kasteel van Versailles. 

Het paviljoen werd gebouwd tussen 1762 en 1768.

Het Klein Trianon en de achterliggende tuinen zijn opengesteld voor publiek. Hier was het relatief rustig en dat beviel ons goed. In tegenstelling tot het overgrote deel van de tuinen van Versailles is dit gedeelte veel minder strak en staan er veel meer bloemen in bloei.  

Home & LifestyleHome & LifestyleHome & LifestyleHome & LifestyleHome & LifestyleHome & LifestyleHome & LifestyleHome & Lifestyle
Aan het einde van de dag gingen onze benen en voeten steeds meer protesteren, het was inmiddels de derde dag dat we flink op sjouw waren. Het wandelen in de brandende zon viel niet mee, waardoor we besloten terug te gaan naar de ingang van het kasteel. 

Jammer genoeg misten we daardoor een bezoek aan Le hameau de la Reine, een soort dorpje achter in de Franse tuin van het Kasteel van Versailles. 

Dit kleine dorp bevindt zich in de buurt van het Petit Trianon en werd op verzoek van koningin Marie Antoinette gebouwd omstreeks 1785. Ze liet het dorpje bouwen om daar te kunnen leven als "boerin". Zo was ze zelf ver weg van het hofprotocol waar ze een hekel aan had. 

We hebben dus een reden om nog een keer  terug te gaan ;-). 

***
De vierde dag begonnen we onze wandeling in Quartier Latin.

Home & LifestyleHome & LifestyleHome & LifestyleHome & Lifestyle
Hoewel er sfeervolle straten met prachtige gevels waren, was daar op dat moment relatief weinig te doen. We staken de Seine over naar de wijk Le Marais.  

Home & LifestyleHome & LifestyleHome & Lifestyle
Le Marais is een van de oudste buurten van Parijs. Deze buurt kent een diversiteit van trendy bars en restaurants en heeft veel winkeltjes, boetiekjes en kunstzinnige galeries. 

Op mijn verlanglijstje stond het prachtige plein Place des Vosges. Dit plein staat bekend als één van de mooiste pleinen ter wereld. Om onze benen en voeten de nodige rust te gunnen, hebben we hier een hele tijd gezeten, op een bankje in de schaduw. De sfeer was bijzonder relaxed, veel bezoekers kwamen er genieten van de zon. Hoewel deze wijk mij niet bekend was, hoort het nu tot mijn favoriete plekjes in deze stad. 

Home & Lifestyle
Vanaf het Place des Vosges zijn we vervolgens naar het Louvre gewandeld.

Met het uitzicht nog één maal op de Tour d’Eiffel namen we de metro terug naar ons hotel, om een dag later weer richting huis te rijden. 

Tijdens ons verblijf in Parijs boften we enorm met het weer, met een zonnetje en een aangename temperatuur voelt het allemaal nog veel mooier aan dan de stad van zichzelf al is! Het was weer genieten en als het aan mij ligt, komen we hier absoluut nog een keer terug.  

Home & Lifestyle

Een fijne week!

Liefs, Ingrid

41 opmerkingen:

Anoniem zei

Je trakteert ons weer op prachtige foto's. Het blijft een fascinerende stad, Parijs. Gewoon door de straten lopen, zonder de traditionele publiekstrekkers, is al heel sfeervol.
Versailles hebben manlief en ik járen geleden, vóór de kinderen, eens mogen bewonderen. Binnenkort willen we de kinderen deze 'gouden plek' eens laten zien. Ik kan me nog herinneren dat alles té was: te groot, te overdadig, te mooi, te druk...Maar daardoor wel weer de moeite waard om eens te zien. Je kijkt je ogen uit!
Dankjewel dat we even 'mee' mochten.
Liefs, Peetje

Corine(THUIS) zei

Ik hou van Parijs! Dank voor de tour..

My name is Riet zei

Prachtige foto,s Ingrid. Wat is het daar toch mooi en wat zal je genoten hebben.
Fijne week!
Lieve groet van Riet.

Huize Kip Kakel zei

Heerlijk om zo samen weg te zijn!
Prachtige foto's weer, mijn favoriet is het mooie relaxte plein;)
Fijne week!

Anoniem zei

Wat hebben jullie genoten, Ingrid, en wat laat je ons meegenieten!
Elk land heeft zo zijn eigen dingen, maar hier is ook heel wat moois te zien. Kan me goed voorstellen dat je verliefd ben geworden op Parijs.
Fijne week gewenst!

Liefs, Gerry

lien zei

Wat leuk om het vervolg van je verslag te zien! Jullie hebben veel gedaan, ik kan me voorstellen dat je benen op een gegeven moment protesteerden. Dat is altijd met citytrips vind ik, er is zoveel te zien. Nooit geweten dat Versailles te groot is voor 1 dag! Mooie foto's!

quilting Jeannet zei

Heerlijk, heerlijk, heerlijk om te lezen, samen met zoonlief, zo bijzonder dat jij en hij daar op dezelfde tijd gelopen hebben, het lijkt mij een geweldige stad, zeker versailles is iets waar zoonlief graag naar terug keert.

Het Moonhuis zei

Prachtig, prachtig, prachtig!
Weer genoten van deze post, ik heb echt zin om ook te gaan!!

Liefs Monica

Juliana zei

Magnificent decoration & architecture

xoxo, Juliana | PJ’ Happies :)

Mirjam zei

Je moet wel terug, want je hebt dat schattige kleine dorpje gemist. En ik heb zo'n vermoeden dat dat alleen al een extra bezoekje aan Parijs wel waard is...
Wat heb je het allemaal weer prachtig weergegeven. Ik ben nog nooit in Parijs geweest maar ken natuurlijk wel heel veel van foto's en film. Maar als ik jouw foto's eens goed bekijk dan snap ik helemaal waarom mijn nichtje zo enorm graag in Parijs wil gaan wonen...
Ik vond het prachtig en heb weer heel erg genoten...
Liefs,
Mirjam

What's in a day zei

Al teruglezend zag ik dat jullie samen even in Parijs waren, wat heerlijk Ingrid!!!
Jullie hebben in ieder geval echt van iedere minuut genoten, je geeft het weer heel mooi weer, ook al zullen jullie voeten aan het eind van de dag vermoeid zijn geweest, al die indrukken had je niet willen missen.
Je gaat zeker nog eens terug om al die vergeten plekjes op te zoeken:)

Liefs, Eefie

La Blomst-Living zei

Leuk om dit weer terug te zien; wij hebben toen fietsen gehuurd en de tuinen door gecrost. Ik kan mij dat gebouw achterin niet eens herinneren. Heerlijk hè om bij te komen op een bankje en dan zomaar rond te kijken daar; het verveelt nooit (nou jaaa...). Prachtige foto's!
Liefs, Linda

lia zei

Ik ben er nog nooit geweest, en vind het kasteel een beetje te barok voor mij.
Ik vind al het andere veel mooier. Maar ja ik ben voor het sobere he...

Je hebt het allemaal mooi laten zien met je prachtige foto's.
Liefs lia

Madelief zei

Lieve Ingrid,

Leuk dat jullie ook zo van Versailles hebben genoten! Wij waren er een jaar of vier geleden op een veel te drukke dag, maar vonden het desondanks prachtig. Vooral de kamer van de keizerin, de spiegelzaal, de tuinen (en de muziek) maakten op ons de meeste indruk. Jammer dat het niet is gelukt om le Hameau de la Reine en Petit Trianon te bezoeken. Beide zijn zonder meer de moeite waard. En erg romantisch allemaal :-)

Dank je wel ook voor je berichtje op mijn blog. En eh...geen plannen om te stoppen hoor! Ik volg je orders op :-)

Veel liefs, Madelief x

'Inga' zei

Prachtige foto's....Parijs verveelt nooit!

Ús hûs ús thús zei

Wat heb je weer prachtige foto's gemaakt! Ik ben meerdere keren in Parijs geweest maar de laatste keer is al weer lang geleden. Heerlijk om me, door je mooie foto's, weer even in Parijs te wanen.
Fijne week. Groetjes van Aleta

It's me zei

Geweldige post...ik heb er van genoten ...Parijs is zo mooi....!!...liefs Ria...x!

Room Seventeen zei

Heerlijke foto's Ingrid. Komen er nog meer van deze mooie posten? Vast wel ;-)
Versailles hebben we een paar jaar geleden ook bezocht met de kinderen. Zeer de moeite waard.

van alles wat in huis en tuin. zei

Ik ben vaak ik Parijs geweest maar nog nooit in Versailles! En zo te zien hebben we toch echt iets gemist! Maar we hadden meestal in de stad zelf al zoveel te zien: er is zoveel leuk!
Het is inmiddels al weer wat jaartjes geleden maar jouw foto's maken dat ik er weer reuze zin in krijg, wie weet.....

groet Trijnie

flowersandhome zei

Wat was het heerlijk om even met je mee te mogen wandelen Ingrid, eerst door Versailles dat ik heel graag zelf ook eens zou bezoeken, en daarna door de stukken van Parijs die ik het leukste om te vertoeven vind. Heb je de Jardin de Luxembourg vlakbij het Quartier Latin niet aangedaan? Ook heerlijk om te relaxen bij de grote vijver met bootjes, of iets meer verscholen met zicht op de vijver en het mooie kasteel/gebouw dat er staat. Geen idee waarom precies, maar ik blijf het een aangename plek vinden. Zo echt rust temidden de drukke stad. Nog een plek om de volgende keer even de voeten wat rust te geven misschien na een dag stappen?

Anneke zei

Parijs wat een heerlijke stad. Ik hou er van, en heb dus genieten van je prachtige foto's. Versailles ben ik nog nooit geweest maar wie weet komt dat er een keer van. Fijn dat jullie zo genoten hebben.
Liefs Anneke

SOBERenSTIJL zei

Prachtig allemaal, ben er zelf nog nooit geweest, en ik kan me voorstellen dat je nog een keer terug wilt!
Je trof het ook met het weer, heerlijk!.... Liefs Dorine

Ger zei

Jullie hadden weer fantastische dagen in Parijs,mooi weer en veel gezien.
Het is onmogelijk waar je ook bent in de wereldsteden om alle bezienswaardigheden binnen enkele dagen te doen.
Je moet keuzes maken en dan nog lukt het lang niet altijd om je aan het op voorhand gemaakte programma te houden,
dat is mijn ervaring,wanneer we op eigengelegenheid gaan lees ik me thuis wat in en zie verder wel wat we onderweg tegen komen,vaak zijn dan de onverwachte dingen het meest interessant.
Hoe vaak ik al in reisgidsen gelezen heb van " het mooiste plein, de meest romantische brug, het smalste straatje,de meest fotogenieke vuurtoren" en zó kan ik nog wel even doorgaan. Soms heb je een te mooie voorstelling van iets omdat er zo lyrisch over geschreven wordt en valt het in werkelijkheid tegen.
Kom er telkens weer achter dat de meest mooie plaatsen,pleinen,straatjes,dorpen,meren,eilandjes,kerkjes etc.te vinden zijn buiten de plat getreden paden, dingen die je niet tegen komt in de boekjes .
Grappig om te lezen dat Koningin Marie Antoinette een dorpje liet bouwen omdat ze van tijd tot tijd als boerin wilde leven, doet me weer denken aan de les op de lagere school waarin juffrouw vertelde dat het arme volk aan de hekken van het paleis stonden te rammelen met de woorden " wij hebben honger en geen brood geef ons te eten" waarop Marie Antoinette gereageerd zou hebben met de woorden:als ze geen brood hebben waarom eten ze dan geen cake.....
Heb zo het idee dat zij zich in die tijd met haar eigen dorpje ook niet in heeft kunnen leven in het alledaagse leven van de mensen buiten de paleismuren.
Je hebt weer mooie foto's gemaakt van wat jou fotografisch oog onderweg tegen kwam.
Dankjewel voor het delen!!!
Lieve groet,Ger

Inge van der velden zei

Wat een prachtige foto's. Je hebt ook echt genoten, dat blijkt wel uit je verhaal...

Groetjes, Inge
de knotwilg

Sonja- Sezoentje zei

Wat een heerlijk verslag, ik heb even heerlijk meegenoten.
Lieve groetjes x

Margo van Schaick zei

Ik heb weer genoten van je verslag en foto's. Parijs, ik ben dol op deze stad en met de Thalys niet eens zo ver. Volgende keer wil ik ook Versailles weer bezoeken. Zo mooi! Maar meestal ben ik in gezelschap van mensen die nooit eerder in Parijs waren en die hebben dan andere wensen. Maar ooit ga ik het opnieuw bezichtigen en genieten van de prachtige tuin. Voorlopig doe ik dat met jouw prachtige foto's.
Groet, Margo
(casadinarda.blogspot.nl)

Lida zei

Lang geleden wandelde ik door Versailles en de tuinen daar en ook door het Louvre, jij voerde mij weer terug naar die warme zonnige vakantiedagen! Heerlijk! Bedankt dat ik mee kon genieten! Groetjes
Lida

Janny zei

Prachtige foto's van een prachtige stad! Wat een feest toch zo in Parijs rond te wandelen.
Aan de Marais heb ik nog steeds een heel idiote herinnering: toen ik daar doorheen reed op een avond, zag ik in twee openstaande auto's twee stellen met elkaar paren. Open en bloot, met veel omstanders. Moest echt twee keer kijken om het te geloven.
Sinds die tijd kan ik niet aan de Marais denken, zonder die herinnering😟 stom he?
Maar jouw foto's laten prachtige taferelen zien, ik heb echt zin weer eens naar Parijs te gaan.
Liefs,
Janny

Kom Achterom zei

GROOOT genieten!!!!
Wat is dit weer een prachtig verslag!
fijne avond
Yolanda

Indruk zei

Wat een mooie citytrip hebben jullie gemaakt en wat hebben jullie veel gelopen! Kan me voorstellen dat je soms dan wel eens lekker in de schaduw op een bankje zat te genieten. Ik ben er samen met mijn moeder geweest toen ik 15 jaar was. Leuke herinneringen aan. Ik moet toch echt weer even zeggen dat je prachtige foto's hebt gemaakt. Of het nu steden zijn die je fotografeert of je interieur of bloemen, je foto's zijn altijd zo mooi. Liefs Pascale

inro soor zei

HEEEEEEEEEELLLLLLLLLLLLLLLLL GAAAFF!
groetjes, Inge r

Home is where the heart is zei

OOOOH ik krijg heimwee. Frankrijk is echt mijn land.
Bedankt voor t meegenieten
Fijne dag

lieve groet Brigitte

Willy zei

Prachtig Ingrid. Het lijkt me allemaal erg vermoeiend, maar zeker een bezoek waard. Mochten wij ooit Versailles bezoeken, dan beginnen we maar achterin, want dat dorpje staat bovenaan mijn lijstje. Lieve groet,

Secondhand & Sober zei

Prachtige foto's!! Ziet er echt heerlijk uit om doorheen te lopen!
Fijn dat jullie een paar geslaagde dagen hebben gehad.

Liefs,
Mandy

Huize Vizzini zei

Wauww prachtige foto's!
Liefs Patricia

Marjan zei

Wat hebben julie het heerlijk gehad. En ook zoveel gezien.
Dank je voor deze mooie tour door de stad.

liefs, Marjan

Le Style zei

Wat geniet ik van je blog Posts en foto's! Een fijn geniet momentje om even bij te lezen en je foto's te bewonderen. Van harte gefeliciteerd, een superprestatie van jullie dochter! Parijs, wat toch een heerlijke stad. Geniet van een zomers weekend!

X Yet

Marijke zei

Wat een mooie foto's leuk om zo met jou even in Parijs te zijn.
Wat een pracht van een foto van de doorgang in naturelle tinten!
En bij de piramide van het louvre moet ik gelijk aan een boek denken.
fijne dag,
lieve groetjes van Marijke

Onder de rieten kap zei

Wat een schitterende blogpost, ik ben er zelf nog nooit geweest maar wat is het daar groots en mooi, heerlijk dat je ons mee lief genieten op deze manier!
Liefs,Yvonne

Jolanda zei

Wat heerlijk om met jou door Prijs te wandelen. je foto's zijn fantastisch maar dat is geen nieuws! We zijn er een aantal jaar gelden geweest maar als ik dit zo zie wil ik graag weer terug. Nog gefeliciteerd trouwens met je dochter, wat een mijlpalen zijn dat voor onze kinderen, en ook voor ons als ouders. Zijn ze ineens 'groot'. Lieve groet

Marjon zei

Mijn mond valt open bij het zien van al dit moois....wat is het toch mooi in Parijs, wat een weelde in Versailles (op school ooit een werkstuk gemaakt over Lodewijk de XIV). De tuinen zijn ook prachtig, je weet niet waar je kijken moet, lijkt me al helemaal moeilijk als je er echt bent. Het kleine paviljoen kon mij ook wel bevallen (vind ik zelf persoonlijk nog mooier). Jullie wandeling door Parijs...super mooi en Ingrid wat een prachtige foto's....ik heb hier enorm van genoten. Ik heb deze post gelukkig niet gemist....liefs Marjon