vrijdag 4 april 2014

Slakkenvrije hosta’s…

Al jaren heb ik in de tuin een paar potten met hosta’s staan. Het liefst zou ik deze plant ook in de borders zetten, maar onze tuin is gezien de aantallen blijkbaar een prettig verblijf voor slakken en uit ervaring is gebleken dat er dan na enkele maanden weinig meer van over is.

Home & Lifestyle

Met de hosta’s in pot gaat het beter, maar het is mij nog nooit gelukt de hosta’s het hele seizoen gaaf te houden. Uiteindelijk eindigt het altijd weer in gatenkaas.

Maar wie weet gaat het mij dit jaar wel lukken!

Home & Lifestyle

Willy informeerde ons op haar blog namelijk over anti-slakken tape, dat ik vervolgens bij de P.raxis bestelde. De tape, die voorzien is van een laagje koper, zou deze beestjes weren omdat ze bij het aanraken van de tape een schokje zouden krijgen. En aangezien slakken dit als onprettig ervaren, zou het resultaat moeten zijn dat ze rechtsomkeer maken en het blad van de hosta met rust laten. Uiteraard moet het blad niet in aanraking komen met andere planten, de grond of de pot, anders creëer je een loopbrug voor deze beestjes en heeft de tape geen enkel effect.

Ik heb geen idee of het werkt, maar wil het wel heel graag een keer proberen!

Home & Lifestyle


Home & Lifestyle

Omdat ik ook las dat de tape gaat oxideren en de pot daardoor een lelijke rand kan gaan krijgen, leek het mij een goed plan onder de tape een stuk linnen band (A.ction) te plakken met hier en daar een stukje vrij, zodat de lijm zich op dat vrije stuk toch goed aan de pot kan hechten. Als er dan al wordt geoxideerd, blijft de pot zo misschien toch grotendeels heel aardig van uiterlijk.

Home & Lifestyle


Home & Lifestyle
Aan de andere kant, er ‘oxideert’ hier geloof ik toch al het één en ander in de tuin ;-).

Home & Lifestyle


Home & Lifestyle
Zonder tape staat het mooier, maar wanneer straks het blad van de hosta er volledig overheen valt, zie je er weinig meer van.

Als de hosta er over een aantal maanden net zo fris en fruitig bij staat als deze mooie violen, dan lijkt mijn missie geslaagd en ben ik dik tevreden. Uiteraard informeer ik jullie tegen die tijd over mijn bevindingen en hoop ik jullie de mooiste hosta’s zónder gaten te kunnen laten zien! Wordt dus vervolgd.

Ik wens jullie allemaal een heel fijn weekend!

Liefs, Ingrid

55 opmerkingen:

Barbara zei

Gelukkig dat je een oplossing gevonden hebt voor je slakken probleem. Mijn tuin ergernis zijn mieren, maar wat ik ook doen ze komen altijd terug :(

Fijn weekend,
B.

Mirjam zei

Hoi Ingrid,
Ja, ik las die tip ook en ik moet hem ook nog uitvoeren, koper rond de pot met hosta's. Er staat hier maar één pot, dus snel klaar... Ik hoop ook dat het werkt, want zo'n gatenkaasje is altijd zo'n zielig gezicht....
Je hebt gelijk hoor wat betreft de temperatuur hier in het westen, maar dat is meestal alleen in de zomer, dan is het hier net iets frisser dan in het oosten, maar in de winter is het altijd een paar graden zachter.... Vandaar de snellere bloesem...
Ik wens je een heerlijk weekend,
Lieve groet,
Mirjam

Huiz&zo zei

Ik ben heel benieuwd of het werkt. Vorige jaar had ons boompje in de voortuin ook last van ongewenste gasten. Vind het zo jammer als het blad zo toegetakeld word!

Fijne dag!

Joke zei

Ik heb ook veel hosta`s in de tuin gehad dus ook dat probleem ,maar sinds de hosta in potten staan geen last meer.

Groetjes Joke.

inge van der sanden zei

Dat is een goede tip, hopen dat je hosta's dit jaar mooi blijven.
Van slakken heb ik niet zo'n last, wel van mieren...en wat zijn ze weer actief...pffff....
Fijn Weekend Ingrid.

Groetjes,
Inge, my choice

Kom Achterom zei

ooh kijk mijn hosta is ook een ramp maar die staat vrolijk in de volle grond dus daar een koperring omheen misschien! Ik ga het ook proberen
Fijne dag
Yolanda

La Blomst-Living zei

Afkloppen, maar hier geen gaten in de bladeren van de hosta's. Ik hoop voor je dat deze truc werkt! Dat is toch uiteindelijk wat fraaier om te zien.
Een gezellig weekend, Ingrid!
Liefs, Linda

Ingrid B zei

O, ik ben nu al benieuwd naar het resultaat van de hosta's. Maar dat is afwachten. Die slakken zijn wel de reden dat ik de laatste jaren geen hosta's meer in de tuin heb, ik vond het niet om aan te zien. Wat een uitvinding trouwens kopertape.
Een heel fijn weekend, groetjes, Ingrid.

Maison Welbi zei

Hoi Ingrid,

Wij hebben in de borders veel hosta's staan. Vorig jaar hebben wij slakken verdelger korrels (voor weinig bij de Action verkrijgbaar) gestrooid en dat ging prima. Geen slak bij de hosta's te bekeken en geen gatenkaas. Wellicht te proberen?

Fijn weekend!

Groetjes,
Reineke

Thuis bij Tjits zei

Ik hoop dat de tip werkt, zo jammer van je hosta's.. wij hebben veel hosta's in de tuin staan maar tot nu toe vrijwel geen last van slakken, waarschijnlijk komt dat doordat hier veel vogels in de bomen huizen en die vinden slakken weer een erg lekker hapje:)

Fijn weekend Ingrid,
liefs Tjits

bolletjelucky.blogspot.com zei

Ooh, wat een mooie foto's van je viooltjes en wat staan ze er prachtig bij...genieten hè? Ik hoop dat het lukt met de kopertape, succes..lieve groetjes Miranda

Huis in de Provence zei

Hoi Ingrid....ik ben heel benieuwd of het gaat lukken!! Bedankt voor je lieve en leuke reactie iedere x ook al ben ik niet zo trouw in reageren ik waardeer het enorm.
Lieve gr. Mirjam

Anoniem zei

Ik ben benieuwd of het werkt, had er nog nooit van gehoord. Ik heb hier ook verschillende Hosta's staan, in pot maar ook in de volle grond. Die in pot gaan vrij goed, maar de rest krijgt regelmatig bezoek van de slakken. De laatste jaren strooi ik slakkenkorrels en ik moet zeggen dat het tamelijk goed werkt. Deze korrels zijn ongevaarlijk voor de rest van de fauna. En verder is er natuurlijk de truc met de bekertjes bier die je gelijk aan de grond ingraaft. Slakken zijn er dol op en tuimelen hun gewisse dood in, al (ver)drinkend van bier. Alleen het opruimen van de 'kadavers' is wat minder, maar je staat er versteld van hoeveel er altijd inzitten.
Het is jammer dat je zoveel kunstgrepen moet toepassen om de Hosta's mooi te houden, maar het is de plant wel waard, zo mooi is het blad alleen al.
Fijn weekend!
Liefs, Peetje

van alles wat in huis en tuin. zei

Ook ik ben benieuwd of het gaat lukken! Ik heb ook al zoveel geprobeerd (hoewel we hier niet zoveel slakken hebben) maar ik heb de gatenkaas nu maar geaccepteerd en net zoals Romke van der Kaa zegt: dan moet je maar geen hosta's kopen als je er niet tegen kunt!! haha.
Mooie foto's heb je er van gemaakt!

fijn weekend
groet Trijnie

Jolanda zei

Wat een goed tip, ik ben dol op koper:) Ik heb een aantal hosta's in de tuin en vaak worden de bladeren aangegeten door de slakken. Maar vorig jaar hebben ze vrijwel heel het eind van de zomer gehaald! Fijn weekend en lieve groet

Anoniem zei

Hoog gaan wonen, Ingrid!
Mijn hosta's komen nu op voor de derde maal op in een grote pot, waar ze gaaf blijven tot het einde.
Het feit dat jullie een sloot aan de rand van de tuin hebben, zou dat een oorzaak zijn van meer slakken?
Ben heel benieuwd of het koper gaat werken.
Maar ik ben het met je eens dat hosta een grote sierwaarde heeft en het is heel jammer als ze opgegeten worden.
Succes!

Liefs, Gerry

It's me zei

Hier op het terras ook slakken hoor...hou geen viooltjes meer over...zo jammer......bedankt voor de tip.....groetjes Ria,....fijn weekend...x !

My name is Riet zei

Ja ik hou ook erg van hosta's. Ik had er toen ik nog een tuin had verschillende staan en de slakken kwamen er ook op af. Ik kocht toen een poeder bij de kweker dat je om de plant moest strooien . Dat hielp perfect . Ik weet alleen niet of dat nog in de handel is.
Fijn weekend Ingrid.
Lieve groet van Riet

lien zei

Ja, hosta is erg geliefd bij slakjes. Wij hebben ook regelmatig geitenkaas. Ik ben benieuwd of je experiment gaat werken. Fijn weekend!

Nathalie Zegeren zei

Nog nooit van gehoord maar ben benieuwd naar je ervaring hiermee. Een heel fijn weekend alvast, groetjes Nathalie

Nancy Blaauwgeers zei

Het zou een uitkomst zijn als de tape met koper gaat helpen. Hosta's zijn altijd zo mooi en het is zonde als ze worden aangevreten door slakken. Kun je het ook niet tussen de stengels door leggen voor nog meer resultaat? Ik wens je veel succes en uiteraard een heel fijn weekend.
Groetjes, Nancy

Bizzy @ home zei

Ik ben benieuwd of je slakvrij blijft dit jaar.
Mooie hostasprietjes in de pot.
Fijn weekend,
Lieve groet,
Renny

Paintings by Louise, Maison Louise zei

Prima idee om zo je planten vrij te houden van slakken.

Ik heb het wel meer gezien, maar dan met koper draad.

Het linnen band heb ik nog niet gezien bij de Action, ook leuk voor andere doeleinden.

Je hebt er weer prachtige foto's van gemaakt.

Heel fijn weekend en lieve groet,

Loes

Ús hûs ús thús zei

Ik ben idd ontzettend nieuwsgierig of het goed werkt. Mijn hosta's komen ook nooit ongeschonden het seizoen door. Dus ik hoor het graag je bevindingen!
Fijn weekend. Groetjes van Aleta

June zei

Not only are these wonderful tips but just seeing these beautiful photographs of them make them all the more valuable to me my dear Ingrid!!! I am always thrilled by seeing your beautiful photos. The ones of your grape hyacinths are totally gorgeous! I feel so inspired whenever I visit you. The way you see beauty and then convey it to us is such a gift.
sending hugs from here...

eigen thuis zei

Hier hetzelfde probleem Ingrid! Ik heb ook altijd ruzie met de slakken. Loop de hele zomer met slakkenkorrels door de tuin maar voordat ik me om kan draaien hebben de slakken mijn mooie frisse hosta blaadjes alweer te pakken gehad. In de potten gaat het dan inderdaad nog wel maar in de tuin...Maar ik geef me nog niet gewonnen en ga weer met frisse moed de strijd aan met de slakken. Ben heel benieuwd of dat koper band gaat werken, ik had er nog nooit van gehoord. Succes!!!
Fijn weekend.

Liefs Gonda

Clarieke zei

Ik had er nog nooit eerder van gehoord. Ben heel benieuwd of het werkt! Hoop voor je dat je dit jaar gatenvrije hosta's hebt :)
Liefs, Clarieke

De Meidenmuts zei

Ben benieuwd of het werkt, dan ga ik het bij ons ook toepassen. In het begin zijn de hosta's zo mooi maar dan......

Groetjes Anita

What's in a day zei

Wat een goed idee Ingrid, heel decoratief ook nog:) Ik zet mijn Hosta's op een oude tuinbank en in het grind, het lijkt of de slakken iet zo hoog komen, ze glijden van de bank af en in het grind komen ze ook niet, op die manier zijn mijn planten slakkenvrij.
Geniet heerlijk van het mooie weer!!!Lekker om zo buiten bezig te zijn.

Liefs, Eefie

Marieke Kromme zei

Nog noooooit van gehoord haha. Ben benieuwd of het werkt. ;)
Het staat in ieder geval wel apart zo om de pot heen.

Liefs Marieke

Marie-José zei

Nog nooit van gehoord...van die tip...
Wel van slakken inderdaad, haha...
Wij hebben ze hier in de polder ook in overvloed, maar ik heb ze in de hosta(die ik ook in een pot heb) nog NOOIT gehad...
Mijn tip: ik heb de terracotta pot in een terracotta schaal staan en daar staat altijd een laagje water in...werkt super ;)

Succes en fijn weekend.
Lieve groet, MJ

Anneke zei

Nou we gaan het beleven hoor. Ik ben zeer benieuwd of het helpt. Het zou wel een uitkomst zijn. Ik vind de hosta een van de mooiste planten.
Ik wens je een fijn weekend.
Liefs Anneke

Sanny zei

Hoi Ingrid,

Deze tip had ik nog nooit gehoord.
Ik ga het dit jaar proberen met een randje cacao-doppen eromheen in de border dan he.
Maar deze tip houd ik voor reserve. Hier ook veel slakken in de tuin.

Heel fijn weekend!
Lieve groetjes,
Sanny

Mooi Homestyling zei

Oh ik ben benieuwd! Ook ik heb het probleem, maar heb ze wel in de tuin staan.
Stuivers werd altijd al gezegd, dus het zou me niet verbazen als het helpt.
Succes!
Lieve groet,
Karin

Huize Kip Kakel zei

Nou..ik ben heel benieuwd..ook al heb ik in mijn 'nieuwe'tuin geen hosta meer..vanwege dit 'probleem'

Vandaag heb ik nieuwe buxus tussen mijn haagje gepoot, die waren gesneuveld door een ander'probleem': het loslopende konijn van dochterlief:)
Het schijnt erg lekker te zijn om de takjes daar van af te knagen..

Geniet van een heerlijk weekend, Ingrid!

lia zei

Toen wij nog borders hadden in onze oude tuin, stonden daar ook hosta's in. En dan die grijze (hoe kan het ook anders) met dat dikke blad. En alles werd hier opgegeten, en ook in de potten...
Dus ik hoop dat het je gaat lukken met die tape.
Want het is en blijft een super gave plant.
Fijn weekend
Liefs lia

Alie zei

Ik heb de hosta's ook in potten staan en daarin doen ze het prima. Ook gooi ik er af en toe wat korrels bij (wel zielig, maar ja). Maar misschien is dit ook wel wat, minder schadelijk in ieder geval :)

inro soor zei

hahaha ik heb de klosjes als deco liggen:)) maar zo is het handig!
nu maar hopen dat die slakken niet van styling houden!
succes ermee

groetjes, Inge

het Moonhuis Monica zei

Ik hoop dat het helpt Ingrid, afwachten dus en hopelijk kun je ons over een tijdje het resultaat laten zien!
Fijn weekend!!

Liefs Monica

Ger zei

Elk jaar opnieuw is het weer afwachten of de hosta in volle grond en potten wel of niet in trek zijn bij de huisjesslakken,die houden zich het liefste op in mijn voor en achtertuintje.
Terwijl de naaktslak juist de naam van vraatzuchtig beestje heeft.
Tijdens een regenachtige zomer hebben de planten meer aangevreten bladeren dan in droge zomermaanden.
Las de tip ook bij Willy op haar blog.Ben wel benieuwd of de koperband afdoende helpt,zeker het proberen waard.
Wij verkruimelde vorig jaar telkens weer eierschalen rondom en tussen de planten,slakken kruipen daar niet graag overheen omdat ze bang zijn beschadiging aan hun lijfje op te lopen.Had in dat jaar pas op einde van seizoen wat gaten in planten maar toen was het mooie van blad toch al op zijn retour.
Leg ook altijd her en der wat oude dakpannen in de tuin,het is daaronder koel en vochtig en slakken kruipen er overdag onder en dan vang ik ze weg.
Ook ik lees graag over een poosje of de slakken wel of niet aan het blad gevreten hebben van de potten met koperband,Ingrid.
En ook jou viooltjes zijn letterlijk en figuurlijk om van te smullen,ziet niet alleen leuk uit in pot maar op zomerse salade ook.

Fijn weekeind en liefs,
Ger

Lida Klever zei

Ook hier beginnen de hosta's weer uit te komen. Ik vind het zo'n mooie plant. Hier staan ze in potten en gaat het beter dan in de tuin maar toch slakvrij heb ik ze nog nooit gehad. Ik wacht je bevindingen af...ben benieuwd.
Fijn weekend,gr Lida

Home is where the heart is zei

Hey Ingrid, ook hier staan een stuk of 5(? straks nog eens tellen) hosta's in de tuin in de volle grond. Aan de tuin hebben we niks hoeven doen, alles stond er al in wat er nu in staat. Vorig jaar alles voor t eerst op zien komen en nu vallen er nog steeds dingen op die ik vorig over t hoofd heb gezien. Maar omdat 's zomers alles vol staat is het me nog niet opgevallen of we gevalletjes gatenkaas hadden...Maar ik lees ergens dat jullie ook aan t water wonen? Ook veel last van muggen? Heb je miss nog tips voor me?
Fijn weekend
liefs Brigitte

Janny zei

Ik heb heel veel hosta's, in potten maar vooral in de volle grond. Altijd een probleem, die slakken, maar ik strooi ook korrels en als je dat maar regelmatig en op tijd doet, dan helpt dat behoorlijk. Maar ongeschonden komen ze de zomer nooit door, maar ik ben het ook met Romke van de Kaa eens dat je geen hosta's moet nemen als je niet tegen een gaatje of wat kunt:-)
Ben benieuwd of jouw tape gaat werken. Zo ja, dan zie ik de blogwereld massaal aan het tape gaan! :-)
Liefs,
Janny

Sober en Stijl zei

Ben erg benieuwd of het gaat werken, hier ook heeeel veel last van slakken, met een gatenkaas als gevolg:(

Fijn weekend verder, Liefs Dorine

Athomebymy zei

Dat is een héél goeie tip !!! Vorig jaar was het echt wel slakkenplaag hier ik moest er dagelijks wel van mijn voordeur halen , maar slakken vind ik zo erg niet mieren die zijn moeilijker weg te krijgen ...

Liefs Petra

Pure & White zei

Heel benieuwd of dit tape gaat werken! Hosta's zijn prachtig, maar idd....altijd gatenkaas door de slakken!

Fijn weekend!

Dineke

Maia zei

Ik heb al jaren een hosta in een oude zinken vuilnisbak staan en heb er eigenlijk nog nooit slakken in gehad ( zul je zien dat ze dit jaar de weg wel weten te vinden haha)
Ik ben heel benieuwd of het gaat werken ik hoop het voor je.
Prachtige foto's weer!
Geniet van een fijne zondag!
Lieve groet Maia

Willy zei

Wat zul je prachtige hosta's hebben deze zomer. Het is echt jammer als ze zo kaal gevreten worden.
Fijn zondag, lieve groet

It Is The way of life zei

Ik hoop dat gaat lukken met de tape succes !
Liefs ida

Nely zei

This is so smart for snails,and with me in the garden of the true damage..beutiful pansies,spring has arrived!
Many hugs
Nely

Things and Thoughts zei

Even if I have had a bad and strange translation, I think I understood your problem with snails. Your pansies look so great!

Madelief zei

Lieve Ingrid,

Ik ben ontzettend benieuwd of de koperen band helpt! Wij hebben hetzelfde probleem in de tuin. Alle hosta's die in het perk staan, zijn binnen de kortste keren aangevreten. De hosta's die in de potten staan doen het iets beter, maar de slakken komen er toch bij..... Wanneer de koperen rand werkt ga ik je voorbeeld volgen!

Fijne week & liefs,

Madelief xox

AweSomeLiving By Rosita de Jongh zei

Ben benieuwd of het helpt zie dat het een probleem is van vele dus als het helpt is dat tape een gat in de markt hahahaha prachtige plaatjes heerlijk als alles weer opkomt in de tuin alles is wel vroeg dit jaar ... heerlijk kunnen we er ook langer van genieten ... wens je veel succes met het tape en een fijne week ..lieve groet Rosita

Marjon zei

Ook dit is weer een prachtige post Ingrid...mooie details van verweerd ijzer en hout....prachtig de foto van het lint op de houten tafel...
Ook bij ons staat een hosta in een grote bak....ik heb hier geen last van slakken....en in de bak bloeit de hosta ieder jaar uitbundig een cadeau van moeder natuur want het was eigenlijk maar een weeskindje en heeft nu een mooie bak gekregen en heel veel nieuwe aarde....fijne week en lieve groet Marjon

Hann¥ zei

Dat is een goede oplossing Ingrid...zo zonde als het helemaal wordt opgegeten...
Liefs,Hanny