donderdag 22 augustus 2013

New York - Staten Island en Ground Zero

Op de derde dag van ons verblijf in New York namen we de metro naar het zuidelijkste punt van Downtown Manhattan. We stapten dichtbij South Ferry uit, het vertrekpunt van de gratis veerboot, waarmee we een tocht zouden gaan maken richting Staten Island. Staten Island is net als Manhattan een eiland en is tevens één van de vijf  districten van de stad. Staten Island is het minst bevolkt.

Home & LifestyleHome & LifestyleHome & LifestyleHome & LifestyleHome & LifestyleHome & Lifestyle

Vanaf de ferry heb je een waanzinnig uitzicht, onder andere op de skyline van het zuidelijke deel van Manhattan. Onderweg vaar je tevens langs het Vrijheidsbeeld, dat symbool staat voor de verwelkoming van iedereen:  terugkerende Amerikanen, gasten en immigranten.

Het werd door Frankrijk geschonken ter ere van het eeuwfeest van de Onafhankelijkheidsverklaring en als teken van vriendschapHet Vrijheidsbeeld – dat in juni 1886 werd geplaatst - vind je op Liberty Island, dat net als Staten Island per veerboot te bereiken is.

Home & Lifestyle

In de verte zie je links o.a. het Vrijheidsbeeld, rechts het zuidelijke deel van Manhattan.


Home & LifestyleHome & Lifestyle

Bij het maken van bovenstaande foto – waarbij een helikopter richting de nieuwe WTC toren vloog - gingen mijn gedachten terug naar die 11e september in het jaar 2001

Het  kan bijna niet anders dan dat er die dag mensen dezelfde boottocht maakten om te genieten van de prachtige skyline van Manhattan, maar ongewenst deelgenoot werden van één van de meest indrukwekkende en meest afschuwelijke terroristische aanslagen ter wereld. Wat moet dat een vreselijke ervaring zijn geweest…

Home & LifestyleHome & Lifestyle
Aankomst- en vertrekpunt South Ferry

Ruim een half uur later waren we alweer op de terugweg van Staten Island en naderden we South Ferry, het punt waar we eerder waren opgestapt. Vanaf de boot zagen we in de verte de Brooklyn Bridge, waar ik in een volgende post over New York nog op terug kom.

Home & Lifestyle

Eenmaal aangemeerd was het volgende doel een bezoek aan Ground Zero, de plek waar in 2001 twee vliegtuigen de Twin Towers  van het World Trade Center doorboorden. Tijdens de wandeling er naar toe zagen we wederom dat New York ook veel historische en stijlvolle gebouwen kent.

Home & LifestyleHome & LifestyleHome & LifestyleHome & LifestyleHome & LifestyleHome & Lifestyle

Op onze route lag ook Wall Street, de straat waar zich een groot deel van de Amerikaanse financiële wereld bevindt

Home & Lifestyle

Hoewel gewaarschuwd voor lange rijen en enorme drukte, was het rustig bij het National September 11 Memorial & Museum. Dit monument werd gebouwd op de plaats waar voorheen de Twin Towers stonden, naast de in aanbouw zijnde wolkenkrabber One World Trade Center.
 

Home & Lifestyle

Het nieuwe in aanbouw zijnde One World Trade Center


In het aangelegde park staan twee grote bakken, welke voortdurend worden gevuld met water dat langs de muren naar beneden komt. Langs het monument is een brede reling gebouwd met hierop de namen van alle slachtoffers.

Home & LifestyleHome & LifestyleHome & LifestyleHome & Lifestyle

En wanneer je zo subtiel ineens een kleine Amerikaanse vlag ziet staan bij één van de vele namen, je de ogen even sluit en de televisiebeelden van toen naar boven haalt, dan realiseer je je dat er zich hier op 09/11 een immens drama heeft afgespeeld, waarvan tegelijkertijd de werkelijkheid nog steeds niet te bevatten is. 

Ondanks de hitte liepen de rillingen over mijn lijf, van al het leed en verdriet dat achter dit monument en al deze namen verscholen gaat. Wat was dit indrukwekkend!

Liefs, Ingrid

47 opmerkingen:

Ús hûs ús thús zei

Prachtige foto's! Ik heb genoten van je rondleiding. Ik kan me goed voorstellen dat het bezoek aan Ground Zero één van de meest indrukwekkendste momenten was. We hebben het allemaal op tv gezien. Maar om daar echt te staan is toch anders.
Groetjes van Aleta

Judith zei

Ingrid,
ik ben onder de indruk van jouw mooie foto's, onder de indruk van een mooi reisverslag van deze tocht, onder de indruk van de gebeurtenissen in 2001.
Dat maakt mij even stil

inge van der sanden zei

Indrukwekkend en emotioneel tegelijk, de manier waarop jij het beschrijft, het is net of ik een boek zit te lezen.
ik was nooit zo'n fan van Amerika reizen, ik wil niet te lang in een vliegtuig zitten, maar nu ik dit allemaal zo zie, ga ik er toch eens over nadenken om 1 keer in mijn leven die kant op te gaan.
Deze reportage heeft me echt aangegrepen, je kunt bijna voelen hoe het daar toen geweest moet zijn.
ik kijk nu al weer uit na je volgende reportage...

Fijne Dag,
Inge, my choice

Els zei

Wat hebben jullie toch kunnen genieten van zoveel mooie indrukken!
Ik krijg ook nog steeds kippenvel als ik aan 9/11 denk :-(
Indrukwekkende gedenkplaats vol emoties!

Fijne dag
X Els

Ingrid zei

Je foto's en zeker ook je tekst laten een grote indruk achter net zoals ik het echt ervaren heb. De bakken met water waren toen nog niet gevuld. Wel het museum in geweest. Het hele gebied zorgt voor emotionele gevoelens.
Maar de enorme stad heeft meer te bieden wat jij ons laat zien door prachtige foto's.
Groetjes, Ingrid.

.♥.Gaby.♥.Homestyle.♥.. zei

Wow♥ wat een schitterende♥ foto's♥ heb je gemaakt maar ..ook de gebeurtenis van toen en hoe het nu is geworden is toch wel heftig als je het zo terug ziet en weer stil staat in die tijd poehh..;(
Ben benieuwd naar je volgende reportage♥..;)
Fijne dag Liefs♥ Gaby..♥

Pure & White zei

Geweldig verslag met opnieuw geweldige foto's!
Ik kan me goed voorstellen dat het bezoek aan ground zero emotioneel was, heb dat zelf ook altijd bij andere monumenten of gedenkplaatsen. Er is/wordt zoveel geleden, maar gelukkig ook zoveel weer opgebouwd....NY is daar natuurlijk bij uitstek het voorbeeld van!

Lieve groet!

Dineke

It's me zei

Wat een mooie post heb je er van gemaakt Ingrid,....superrr...fijne dag liefs Ria...x !

Janny zei

Wat heb je weer een mooie reportage voor ons samengesteld. Echt mooie, duidelijke foto`s.
Dat zal zeker aangrijpend zijn geweest, kan ik me helemaal voorstellen. Politiek gezien is het een ander verhaal, maar dat doet niks af aan al het verdriet en ontreddering.
Dank voor deze interessante log.
Janny

Annemiek zei

Vorig jaar devember hebben mijn dochter en ik daar ook gestaan !
Je wordt er stil van en zelfs ontroerd .
Zo bizar om te bedenken wat zich daar allemaal heeft afgespeeld. Die beelden staan idd opje netvlies gebrandt .
Wij vonden het heeeeeeel indrukwekkend en ze hebben dat echt heel erg mooi gemaakt zo .
Ook wij hoefden overigens niet lang te wachten ......
Ben heel blij dat ik de kans heb gehad om dit te mogen zien .
Groetjes Annemiek

ida zei

Wat indrukwekkend Ingrid ben er even stil van .Prachtige foto's wat een mooi land is het eigenlijk dit is niet te bevatten zoveel moois !
En dan bij dat monument kippenvel krijg ik er van , zie nog de beelden op Tv !
Dit is een reis om nooit meer te vergeten .
Liefs Ida

Room Seventeen zei

Grounde Zero....krijg er kippenvel van...

Tanja zei

Supermooie fotoreportage Ingrid, de kleuren zijn zo mooi, ik was weer even terug in New York op dezelfde plaatsen. Ik ben de laatste keer in 1996 geweest en op de Twin Towers geweest, toen in 2001 was het een raar beseffen dat ik daar had gestaan en alles weg was.
Bedankt voor het even teruggaan in de tijd.

Liefs
Tanja

lia zei

Prachtige foto's Ingrid, van een heel indrukwekkende plaats.
Ik zou dat ook best eens willen zien, maar ik heb daar het lef niet voor. Zie mezelf daar niet zomaar in een metro stappen. Haha, ik moet zelfs nog twee of drie keer kijken voor ik hier in Nederland met het openbaar vervoer ga. Erg hé, ik zal altijd wel een dorpsmeisje blijven.
Gelukkig mogen wij van jouw avontuur meegenieten.

Liefs Lia

Nely zei

Dear Ingrid thank you for sharing this impresiv photos of NY,so emotional post.
Many hugs
Nely

het Moonhuis Monica zei

Ik dacht meteen hetzelfde als jij, bij het zien van die foto met de helicopter.
Wat indrukwekkend zeg dat monument en idd de rillingen lopen dan langs je lijf, daar sta je dan weer goed bij stil.
Verder weer enorm genoten van de prachtige foto's en de informatie die je erbij vertelt.
Dat vrijheidsbeeld is echt enorm he, vooral als je naar de hele kleine mensen kijkt die ervoor lopen.
Echt een prachtige post weer!!!

Liefs Monica

Huis van "Mijn" zei

O wauw...wat een mooie foto's...een vakantie veel aan terug te denken, denk ik! En daar helpen de prachtige foto's bij!

Groeten Willianne

My name is Riet zei

Schitterende foto's Ingrid. Wij waren er in 1998 en toen waren er nog gewoon de twintowers maar ik herinner me nog als de dag van gisteren dat de aanslag gebeurde. Ik zat aan mijn computer met de radio aan en helemaal in shock net als iedereen op de wereld denk ik.
LIeve groet van Riet

Nancy B. zei

Zelfs ik krijg kippenvel bij het lezen van jouw verslag. Wat zal dat inderdaad een diepe indruk hebben gemaakt! Jullie hebben een prachtige reis gemaakt. Fijn dat je ons zo laat meegenieten. Liefs, Nancy

lien zei

Wat een mooie foto's! Ik moest ook gelijk aan 11/9 denken. Dan sta je er echt bij stil hoe gruwelijk het moet zijn geweest he als je de beelden zo in het echt ziet!

Mirjam zei

Hoi Ingrid,
Terwijl ik dit verhaal lees krijg ik al kippenvel. De beelden van die ene dag in 2001 blijven op je netvlies staan, om er nooit meer helemaal van af te slijten...
Wat heb je weer prachtige foto's gemaakt zeg, zelfs die van het hek op de boot is mooi...
Ik wens je een heerlijke namiddag en avond,
Lieve groet,
Mirjam

Anneke zei

Je hebt ons even via je prachtige foto's meegenomen op vakantie. Het kan niet anders dan dat je gedachten terug gaan naar 11 september na het bezoek aan ground zero. Ik kan me voorstellen dat dat zeer emotioneel was. Die gedachten komen we helaas nooit meer vanaf. Maar fijn dat je zo genoeten hebt.
Liefs Anneke

Ger zei

Mooi én indrukwekkend...
prachtig in woord en beeld gebracht!!!

Kan helemaal invoelen wat er door je heen gaat wanneer je op zo'n herdenkings plek staat,het is dan allemaal 'n stuk dichterbij dan de beelden op TV en berichten met foto's in de krant.
Ook mijn eerste gedachte bij het kijken naar je foto en zag dat daar iets in de lucht vloog en dat hoge gebouw.....pfff....zo moet het de 11e september ook uitgezien hebben enige seconden eerder.Las daarna pas in jou woorden dat het om een helicopter ging en bij jou ook die gedachten door je hoofd gingen.

Was ook al menig keer op indrukwekkende herdenkingsplekken op de wereld, de ene keer met veel pracht en praal omgeven en de andere keer sober en armoedig.We beseffen dat bijna elk mens op deze aarde die vreselijke dag op zijn/haar netvlies terug zal herbeleven en nooit meer vergeet en denkt aan de vele slachtoffers en hun achtergebleven familieleden.

Een van de rampen die op mij de meeste indruk gemaakt heeft is de tsunami op 26 december 2004.Waarvan het aantal doden nooit exact bekend zal worden. Vier jaar later maakten ik een rondreis door groot deel van Sri Lanka één van de vele getroffen landen, waar 35.322 doden te betreuren waren,4000 gewonden en 5637 vermisten tot op de dag van vandaag.Op meerdere plekken kwam ik eenvoudige herdenkings monumentjes tegen,maar op de meeste plekken aan het strand waren de fundamenten van wat eens een huis,school of ander gebouw geweest moet zijn de enige tastbare herinnering aan deze vreselijke dag. Op het strand van Hikkaduwa zag je duidelijk verhoogde aarde waar in allerijl een massagraf gedolven is om de vele slachtoffers te begraven,her en der 'n granieten aanrechtblad met wat tegelwerk van een muurtje wat eens een keukentje geweest moet zijn.En daar overheen groeien na enkele jaren weer de prachtigste bloemen.
Geen bloemenstukken of bloemkransen,geen rijen mensen die staan te wachten om de doden te herdenken net als op de plek waar eens de Twin Towers stonden.
Maar de ellende en verdriet is er niet minder om.

Bedenk me nou ik deze reactie tik dat die ramp veroorzaakt werd door de natuur en de andere door terroristische aanslag...
dat eerste heeft niemand in de hand...
dat tweede wel...
ik denk altijd maar zó:op de dag dat we op deze wereld kwamen had niemand vrienden nog vijanden.....je krijgt ze wel door de omstandigheden op deze wereld.

Liefs,Ger

Indruk zei

Wat een mooi verslag weer en wat een geweldige foto's. Daar moet je echt wat mee gaan doen hoor! 11 september herinner ik me ook nog als de dag van gisteren. Mooi dat ze er een monument hebben geplaatst. Pascale X

What's in a day zei

Indrukwekkend hoor Ingrid, met plezier heb ik even de posten, die ik gemist had, teruggelezen over jullie fantastische reis door Amerika.
Mooie indrukken uit een stad die rijk is aan traditie en zoveel geschiedenis met zich meedraagt.
Het monument lijkt me idd heel aangrijpend, in één moment was alles voorbij voor mensen zoals jij en ik.
Fijn dat we mee mochten lezen en kijken!

Een lieve groet,
Eefie

Colin zei

Ook dit hoort bij New York, maar ik krijg altijd al kippenvel als ik iets van de Twin Towers of Ground Zero zie, laat staan als ik daar zou staan. Mooie foto's heb je er weer bij!

Things and Thoughts zei

It must have been an unforgettable trip Ingrid! I don't know if I would like to visit USA one day, I think it's a world much ´bigger´ than me! I'm still attached to Europe but it´s certainly a unique experience you are so lucky to live.
Your photos are incredible!

Hanna zei

fina bilder

Ús thús zei

Ondanks dat Amerika mijzelf echt totaal niet trekt, geniet ik wel echt van je verslagen en foto's! Ontzettend mooi.. Het lijkt me inderdaad ook erg indrukwekkend.. Erg leuk om zo even met je mee te kijken!

Fijne avond nog.

Groetjes, Rianne

Willy zei

Een bijzondere post Ingrid. Toen ik die foto met die helikopter zag dacht ik er ook meteen aan. Die beelden vergeten we nooit meer. Ik heb nu ook meteen weer kippenvel.
Lieve groet,

Anoniem zei

Dat de herdenkingsplaat onthuld is heb ik gezien op de tv. Dat was heel indrukwekkend, want toen het eenmaal onthuld was mochten familieleden gaan zoeken waar de naam van hun geliefde stond.
Wat een trip hebben jullie gemaakt, Ingrid!
En wat een gebouwen, Ontzettend veel gebouwen de ene nog mooier en groter dan de andere.
Ik heb weer met interesse meegereisd!

La Blomst-Living zei

Je hebt een vakantie meegemaakt die veel indruk op jou gemaakt hebt en nu ook weer op ons. Wat groots is het daar toch allemaal. Bijzonder om er zelf in levende lijve te staan en van dichtbij te zien. Je hebt het prachtig vastgelegd!
Lieve groet, Linda

A place for my home zei

Wederom prachtige foto's en een mooi reisverslag! Voor mij echt genieten. Ook ik kreeg bij het zien van de foto met de helikopter kippenvel. Moest meteen denken aan 9/11.

Fijn weekend!

Groetjes, Cynthia

Marjonel M zei

Geweldig wat een avontuur, fijn dat wij allemaal mogen meegenieten van jullie prachtige reis.

Fijn weekend liefs, Marjonel

Madelief zei

Lieve Ingrid,

Wat hebben jullie veel gezien in NY! Prachtige foto's! Ze zijn bij jou altijd zo super scherp! Mijn vader is er vroeger regelmatig geweest (HAL). Zijn foto's (zwart wit) lijken in veel opzichten op die van jou. Ook al zijn er veel gebouwen bij gekomen, toch zie je meteen dat het NY is!

Gezellig je a.s. zondag weer te zien!!
Liefs, Madelief x

Sonja- Sezoentje zei

Heerijke foto's, volgens mij voel je daar op die plek echt wel de impact van het hele 9/11 drama.
Gelukkig zijn er ook heel veel mooie plekken om echt van te genieten.
Fijn weekend, liefs, Sonja

Dorine zei

Mooi verslag Ingrid.... En erg indrukwekkend !
Groetjes Dorine

Dorine zei

Mooi verslag Ingrid.... En erg indrukwekkend !
Groetjes Dorine

Miranda zei

Wat bijzonder om op deze manier met jullie 'mee te reizen' De foto's zijn al indrukwekkend, dus ik kan mij voorstellen dat het zeer aangrijpend was om hier in het echt te zijn.

Fijn weekend. Lieve groet, Miranda

Marie-José zei

Prachtige foto's weer, Ingrid....en dat wil ik graag geloven, dat het indruk heeft gemaakt...ik ben niet heel spiritueel, maar ik geloof wel dat het 'leed' daar nog rondhangt ofzo...zo voelbaar dat verdriet...
Echt indrukwekkend!

Bedankt voor het delen, lieve groet, MJ

Claudia zei

Wat heb je het weer mooi vastgelegd, genietend van al te prachtige, respectvol voor het verleden.

Mayflower zei

Wat een prachtige foto's en verhalen weer Ingrid. Wat moet dat indrukwekkend zijn geweest om daar bij het monument voor al die slachtoffers van die ramp destijds te staan. Ik heb het ook van onze zoon gehoord wat een indruk dit achterlaat. Je gaat met je gedachten weer even terug naar die dag.
Lieve groet, Mea

Bizzy @ home zei

Had ik deze post toch bijna gemist, maar ik was nieuwsgierig of je mss. nog een USA post had gemaakt, dus even kijken...
Indrukwekkend om op de plek te staan van 9/11. Als ik er iets over op t.v. zie, doet het nog altijd pijn in mijn hart en voel ik het verdriet, laat staan als je daar zelf staat. Heftig zeg.
Mooie foto's van staten Island!
Lieve groet, renny

het Moonhuis Monica zei

Hai Ingrid, even en antwoord op je vraag of Babette huis&tuin op de fair stond en ja, die stonden er ook.
De stand was vrij klein deze keer en ik kon geen foto nemen, omdat er allemaal mensen voor stonden.
Het aanbod was dus ook veel minder dan toen laatst in Haarzuilens, toen ik dat ornament bij ze gekocht heb, waar nu zo'n run op is in blogland ;-) Ik snap goed dat dat een van je favoriete stands is hoor, leuke spullen hebben ze!!

Liefs Monica

THORNWOODS AT HOME zei

Mooi verslag... ja en een indrukwekkende plek om te zijn. Hoop gebeurd, in paar seconde kan het leven er soms zo anders uit zien.

Pluk de dag.

Liefs Monique

All Seasons zei

Wat een indrukwekkende post, Ingrid. Ik geloof graag dat dit best emotioneel geweest zal zijn, om daar te staan, en wel te beseffen wát er is gebeurt...
Ik weet het nog als de dag van gisteren, maar dat zullen vast meer mensen hebben, wat deed je op dat moment en waar was je. Ik zat in de auto, op weg naar huis vanaf mijn werk. Snapte het hele verhaal op de radio niet tot ik thuis kwam en de tv aan zette en zag wat er gebeurt was...

Prachtige foto's, met een mooi beschreven verhaal!!

Ik wens je een heerlijke avond
Lieve groet,
Patricia

Passione Helena zei

Jeetje wat indrukwekkend moet dit zijn geweest. Weet nog goed dat m'n man mij belde vanuit de auto om even op CNN af te stemmen wat er allemaal aan de hand was. Daar zag ik het verschrikkelijke beeld dat het tweede vliegtuig de toren in vloog. Zoveel ongeloof dat zoiets kon gebeuren alsof ik naar een film keek. Niet te bevatten hoeveel angst, onzekerheid en leed zich daar heeft afgespeeld, dat kom je nooit meer te boven. Bijzonder om daar op die plek te staan na 12 jaar, waar het gevoel nog zo enorm leeft. Daar krijg je inderdaad rillingen van.


De Anemonen staan ook prachtig in de zinken pot!
Zo...ik ben weer helemaal bij;-) hihi


Lieve groetjes Helena