donderdag 20 mei 2010

Spaanse trappen en de Trevi fontein…

De eerste dag na aankomst brachten we uiteraard een bezoek aan Rome. Vanuit ons huisje reden we met onze huurauto naar de plaats Cesano, waar we de trein richting Rome namen.  Het openbaar vervoer is in Italië goed geregeld en spotgoedkoop. Vanuit Cesano duurde de treinreis naar Rome drie kwartier…en een enkele reis kostte ons één euro per persoon!! Voor een dagkaart van € 4,= p.p. konden we onbeperkt binnen een bepaalde straal rondom Rome reizen…dat nodigde dus wel erg uit om de auto buiten Rome te laten!

Zoals ik in een eerdere post al aangaf, is Rome een paradijs voor liefhebbers van de oudheid. Deze dag brachten we een bezoek aan de Spaanse trappen en de Trevi fontein. Voor de liefhebbers staat cursief  extra achtergrondinformatie weergegeven!

Home & Lifestyle
 Home & Lifestyle 
De Spaanse Trappen bevinden zich op het Piazza di Spagna in Rome. De term Spaanse Trappen wordt vaak gebruikt als populaire naam voor dit plein. Hier staat ook de Fontana della Barcaccia.

In de lente zijn de trappen voorzien van veel bloemen. Op 8 december - het feest van Maria Onbevlekt Ontvangen - brengt de paus traditioneel een bloemenhulde aan het Mariabeeld aan de voet van de Spaanse Trappen.

De trappen zijn gebouwd tussen 1723 en 1726. De stijl van de Trappen wordt als één van de mooiste voorbeelden van de vroege Rococo in Rome gezien.

Home & Lifestyle
Home & Lifestyle
Al wandelend door de stad valt mijn oog op nog meer mooie plekjes…de twee bovenstaande foto’s zijn daar een voorbeeld van.

Home & Lifestyle
De Trevi fontein valt pas op als je op het pleintje komt, want het is ingesloten door diverse gebouwen en een klein kerkje.
 Home & Lifestyle
 Home & Lifestyle

De fontein is circa 26 meter hoog en ongeveer 22 meter breed. Zij is gelegen aan een pleintje, het Piazza di Trevi. Ze is getekend door Bernini en ruim 50 jaar later gebouwd door de architect Nicola Salvi, in de stijl van de late barok. De fontein is tegen de achtergevel van het Palazzo Poli gebouwd. In het keizerrijk was het de gewoonte om een monument op te richten op plaatsen waar water vanuit nieuwe bronnen Rome binnen kwam. De fontein is gebouwd in opdracht van Paus Clemens XII.

 Home & Lifestyle Home & Lifestyle


Het thema van het bouwwerk is de oceaan met majestueuze zeegod Neptunus op een schelpvormige strijdwagen die door gevleugelde paarden en jonge zeegoden (tritons) naar de oceaan wordt getrokken. Het ene paard is rustig, het andere steigert. Dit symboliseert de twee gezichten van de zee.

Home & Lifestyle

In twee nissen staan links en rechts de uitbeeldingen van Overvloed en Gezondheid.

Het verhaal gaat dat wanneer je met de rug naar de fontein staat en er met rechts over de linkerschouder twee muntjes in gooit, de ogen sluit, aan Rome denkt en uitroept “Arrivederci Roma, tibi gratia volo, in tiberis aqua tua fluit" ( = tot wederziens Rome, ik wil je genade, je water stroomt naar de Tiber)  je ooit zult terugkeren naar Rome. Vroeger dronken de mensen om dezelfde bijgelovige reden ook het water uit de fontein als ze dorst hadden.

Een andere zienswijze zegt dat het werpen van de twee muntjes je in staat moet stellen 'je geliefde' te ontmoeten in de Eeuwige stad. Er worden zeer aanzienlijke hoeveelheden munten in de fontein gegooid en het recht om deze uit de fontein te halen wordt door de gemeente Rome verpacht. De naam Trevi komt van de woorden tre via (drie wegen). Vroeger kwamen er namelijk drie wegen uit op het plein van de fontein.

Home & Lifestyle
Op bovenstaande foto zie je dat wij niet de enige waren die een bezoek brachten aan deze mooie fontein. Aan het pleintje lag ook een fraai kerkje…

Home & Lifestyle   Home & Lifestyle
…alwaar we naar binnen gingen om een kaarsje voor een bekende van ons aan te steken, die dit momenteel vanwege ziekte helaas hard nodig heeft….
   Home & Lifestyle

Home & Lifestyle
Hier een paar foto’s van onze twee lieve dochters…! Ze bleken in Rome niet bepaald cultureel onderlegd hi hi…het zal de leeftijd wel zijn. De dames hadden eigenlijk maar één belang en dat was shoppen. Vlakbij de Trevi fontein stonden leuke kraampjes, waar de oudste een mooi lederen armbandje kocht voor haar vriend. Op de foto zie je dat ze goed nadenkt over haar keus. Onze jongste dochter heeft zojuist een muntje gegooid in de Trevi fontein en een wens gedaan. Alleen zal ze eigenlijk toch een keer terug moeten, want ze heeft het niet volgens de regels van de mythe uitgevoerd….

Zijn jullie al gegrepen door het moois dat Rome te bieden heeft? Ik kan jullie nog meer laten zien als jullie willen….maar trek alsjeblieft ook aan de bel als het gaat vervelen!

Lieve groet, Ingrid

38 opmerkingen:

G-style zei

Lieve Ingrid , wat een prachtige foto's van Rome joh !
Ik ben daar ook geweest , met Erwin en mijn schoonvader heb ik in het begin van onze verkering (21 jaar geleden!) een excursiereis van 12 dagen gedaan en toen ook Pompeï gezien ,ik vond het erg indrukwekkend allemaal, leuk om even terug te zien .

En wat heb je prachtige meiden ook , ik zie ook bij hun de mij zo bekende zonnebrillen en dat shoppen , tja je weet uit een eerdere post van mij dat dat eigenlijk hun lust en leven is en de cultuur maar op een laag pitje staat .................leeftijd ..........daar gooien we het gewoon op hoor.
nou , hele fijne dag gewenst , de zon is hier ook al op, lekker !!
groetjes Gea

Nanda Palinckx zei

Wat een mooie foto's. Wij zijn twee jaar geleden ook in Rome geweest. Maar ik heb niet van die prachtige foto's. Jij weet altijd precies de sfeer in je foto's te weergeven. Echt knap. Over knap gesproken je dochters zijn ook prachtige plaatjes.
groetjes,
Nanda

Granny's Place zei

Ten eerste.. wat een knappe meiden heb je!!!

En ten tweede oh er komen zoveel herinneringen boven nu.
Jaren geleden (ik was begin 20) ben ik met een collega naar Rome gegaan, alleen een ticket hadden we en geen hotel, hoe moeilijk kon het zijn. Nou heel moeilijk dus want het was daar een feestweekend en alles zat vol.
We hebben de avond op de Spaanse trappen doorgebracht en voor we het wisten hadden we een heel huis ter beschikking. 2 Italiaanse mannen gingen bij familie slapen voor ons en maakten ook nog midden in de nacht een heerlijke pastamaaltijd... Tja....zo kan het ook. Heerlijk om weer even foto's te zien.
Groetjes Madelon

Michaja zei

Ik zit hier echt mee te genieten Ingrid. Het is al weer een tijdje geleden dat w zelf in Rome waren. Maar bij het kijken van jouw foto's is het net of ik er weer ben.
En wat een prachtige meiden heb jij zeg! ou ik kan me het wel voorstellen hoor dat ze alleen maar wilde shoppen. Zoeel leuke winkels daar :):)
Lieve groetjes Michaja

Irma zei

Heej Ingrid,

Ik waan mij eventjes helemaal midden in Rome, wauw wat een stad.
Prachtige gebouwen ja daar kun je je fotografie de vrije loop laten gaan.
De trappen die moet je beklommen hebben vinden wij maar heel herkenbaar onze kids denken daar anders over.

Bedankt voor de mooie plaatjes en ik heb even heerlijk bijgelezen op je blog en je email;le op maandag mmmmm zo mooi, lieve groetjes Irma

Fluitenkruid zei

Hoi Ingrid,
Wat is het mooi daar, echt een plek die je gezien moet hebben. Ik ben dol op geschiedenis en oude kunst.
Mooie meiden, op die leeftijd heb je meer oog voor de mooie winkels :-)
fijne dag, groetjes Jannet

kralenqueen zei

Hoi Ingrid,

Wat kan je levendig vertellen over je vakantie in Rome. Erg leuk ! En je fotoos zeggen ook gewoon zoveel. Dus nee hoor ga vooral nog even door over je trip Ik lees het graag. Ben zelf nog nooit in Rome geweest namelijk. Fijne dag Groetje Rianne

Bo Butiek zei

Heerlijk Ingrid, hier kan ik geen genoeg van krijgen en als toetje dan ook nog je meiden!

Liefs, Claudia

kienkele zei

Goedemorgen lieve Ingrid, wat trakteer jij ons op prachtige foto's zeg. Ik zei het al eerder, zo kom je nog eens ergens en zie je nog eens wat, zonder je huis te hoeven verlaten, hihi.
Ik heb genoten van je post en alle informatie die je ons gaf. Hele fijne dag, geniet van het mooie weer! Lieve groet, Tineke

Passione Helena zei

Euuuh, vervelen?!....ik niet hoor?! Laat maar zien;-)

Wat prachtig Ingrid, zoveel moois!
En het moet zoveel mooier zijn om daar te lopen. Je hebt prachtige foto's gemaakt. De trappen, fontijns en al dat barokke..wat een paradijs!

Knappe dochters heb je zeg?! Zal ze maar niet aan mijn zoons laten zien haha.
Dit is zo'n leeftijd dat cultuur niet zo belangrijk is. Hun interesse ligt gewoon even ergens anders...uiterlijk, vriendjes;-)heel herkenbaar!

Ik heb genoten van je mooi foto's en stukje uitleg over het mooie cultuur.

Ik hoop het ooit nog eens met eigen ogen te zien.

Fijne dag(en),
Lieve groet, Helena

It's me zei

Hoi Ingrid............ik vond het een geweldige post over Rome..............dus van mij mag je nog even doorgaan hoor !! ...wij zijn er nog nooit geweest ,.maar staat op het lijstje.......hahahahah!! eerst maar even naar Denemarken.............zonder blog......hoe doen we dat ?? hahahhah!!

Hele fijne dag ! lieve groetjes Ria

Sofies Haus zei

Dear Ingrid, I love your pictures and your little one is a very gorgeous girl!!!I love these brown long hair!!!Hughs Anja

Bietje zei

Ik was vorig jaar september in Rome en door jouw verhalen komen mijn verhalen weer naar boven. Geweldige stad.
Weet je ook waarom de Spaanse trappen zo heten? Ze zijn gebouwd en betaald door de Franse Koning Lodewijk XII, maar ze liggen in de buurt van de Spaanse ambassade voor het Vaticaan. Blijkbaar was dat belangrijker dan degene die het uiteindelijk betaalde.

lia zei

Hoi Ingrid, nou jij hebt het daar goed naar je zin gehad, de foto's spreken voor zich. En we hebben ook weer wat geleerd, waar dat bloggen al niet goed voor is hé hihi.
En je mag trots zijn op die meiden van je, de jongens staan vast al in de rij.

lieve groet Lia

di bianco e d'azzurro zei

Dear Ingrid, I'm glad that your trip gone very well!!!
I love Rome, the eternity city, ofen I go , becouse I have some friends to leave there!!!
Your girls are so nice!!!
Kisses and hugs Annamaria

Mayflower zei

Lieve Ingrid, wat een heerlijke post over jullie uitstapje naar Rome. Wat leuk ook dat je er in het cursief nog een stukje historie bij vermeld. Ik ben zelf nog nooit in Rome geweest, maar het ziet er prachtig uit.
Wat leuk de foto's van jullie dochters, wat een prachtige meiden hebben jullie. Ja....dat hun interesses op een ander vlak liggen is te begrijpen, hoe waren we zelf toen we die leeftijd hadden hihi.
Ik heb genoten van je post.
Ik wens je alvast hele fijne Pinksterdagen.
Lieve groet, Mea

Stina zei

Zo dat is genieten van al dat moois;]

Something White zei

Rome heb ik echt in het hart gesloten (ben er inmiddels al 12x geweest :)) en ik hoop het ooit aan onze kinderen te kunnen laten zien! Een pracht van een stad met zo´n rijke geschiedenis!
Je sloeg trouwens de spijker helemaal op z´n kop: het is vaak geven en nemen bij bloggen, maar ik moet toegeven dat ik zelfs die waarheid niet altijd kan vervullen, helaas. Met drie jonge kinderen, grote bouw- en renovatiewerken enz. kom ik er gewoon niet toe om overal reacties achter te laten. Ik ben meestal een stille genieter en vind het ook niet erg als mensen op een gegeven moment geen reacties meer bij me achterlaten. Dat stoort me geenszins, hoewel ik reacties wel altijd waardeer.
Van harte, Marjolijn

ps. knappe dochters hebben jullie trouwens. Lijken ze op hun mama??? :D

Bizzy@Home zei

Het kan me nooit teveel zijn, foto's van Rome. Zo'n mooie stad daar krijg je geen genoeg van. Dus kom maar op met meer, meer, meer. Knappe meiden heb je trouwens, ze lijken wel italiaanse schoonheden. Lijken ze op jou? Ik heb wel een beeld bij jou en ik dacht dus dat je blond zou zijn? Haha, ik bedoel niet dom blond overigens, maar gewoon blond haar. Begrijp me niet verkeerd.
Nu moet ik echt achter de pc weg..werk aan de winkel.

Een fijn pinksterweekend Ingrid,
Liefs, Renny

English style zei

Wow Ingrid, wat een prachtige foto's, zou het graag eens in het echt bekijken, dit smaakt naar meer hoor !
wat een leuk stel meiden heb je (de jongens staan vast rijen dik voor de deur hihi)
Lieve groetjes en als ik je niet weer spreek, fijne dagen gewenst!
Yvon

Mitt hvite hus zei

Heisan Ingrid..

Så vakre bilder fra Roma.. Roma er en by jeg virkelig har lyst å besøke..og det ble ikke mindre lyst etter å ha sett dine bilde..

For noen vakre døtre dere har...

klem Kerstin

Franse Lelie zei

Leuk Ingrid, Rome staat op ons lijstje dus heerlijk om zo een voorproefje te krijgen!!! Kom maar op dus met je foto's en verhalen....gek he dat die kids niet cultureel onderlegd zijn en liever willen shoppen....:)
Hier precies zo! Mooie meiden trouwens.
lieve groet Jolanda

Hannekie zei

ik ben nog nooit in rome geweest dus ik zwijmel bij je verhalen en fotos. vervelen...nee nooit hoor. trouwens wat een leuke meiden heb je!!
gr hannie

Bonjade zei

Prachtig....prachtig....ik mag gratis meereizen......Die fontein is een plaatje zeg....
En wat een mooie meiden heb je, wat zal mams daar trots op zijn......
Nu ik houd je in de gaten hoor....waar gaan we morgen heen...?
fijne avond

Room Seventeen zei

Ingrid, ik ben helemaal je Give Away vergeten, zal gauw een link op mijn blog plaatsen.
Leuke dochters heb je, ze lijken wel Italiaans :-)
Groetjes hennie

Madelief zei

Hoi Ingrid,

Wat leuk om je reisverslag van Rome te lezen en je mooie dochters te zien. Wat een schoonheden!! Gek hoor, ik dacht dat jij blond zou zijn, maar als ik je meiden zie kan dat bijna niet :-)! Wij steken ook altijd overal waar we komen kaarsjes aan voor mensen die het nodig hebben. Je weet maar nooit, al helpt het maar een klein beetje, dat is toch al wat!!

Fijn weekend!

Lieve groet, madelief

Pierelantijntjes zei

Schitterende foto's hoor. Ik ben er nog nooit geweest maar zo kan ik toch meegenieten. Ook wat je erbij verteld is erg leuk. Net of ik een rondleiding krijg. Ik geniet ervan hoor.
Groetjes van Ester

Corine zei

Een klein rondje Rome zo op een zonnige donderdagavond..zo simpel er toch even helemaal tussenuit..
En dan komen we tijdens het shoppen je dochters ook nog tegen..
Mooie donkere dames!
Ook bij onze meiden staat het woord SHOPPEN met hoofdletters in hun hersenen gegrifd :)
Groeten, Corine(THUIS)

almay`s home zei

Hoi Ingrid,

Wat is het toch een prachtige stad.. Ik liep hier vorig jaar rond en je mooie plaatjes riepen weer mooie herinneringen bij me op!

Mooi hoor en leuke achtergrond info!

Groetjes
Alma

Margot zei

Meer, meer, meer.
Nog 9 weken, dan mag ik ook.
Maar ik vind het heerlijk om nu alvast een rondleiding te krijgen, heb zo nog meer zin.

Pas maar op voor die italianen, met zulke prachtige dochters.

Groetjes, Margot

Känslans väg zei

Dear Ingrid, thank you for showing us the beautiful photos. It´s amazing and I dream of going to Rome one day.
I understand that you had a nice trip, and your daughters - they are so good looking...........
Well, now it´s friday again and I wish you a pleasant weekend.
Hugs Mia

nieneke zei

Hoi Ingrid,
Hoewel ik niet zo'n vakantieganger ben, staan een aantal steden (en hoe schattig ze ook zijn, zonder kinderen!!) hoog op mijn lijstje!!
Tja, ik Geniet (ja met een hoofdletter) van je plaatjes en verhaaltjes...
Ik wil het, ik wil het, ik wil het...
(maar eerst Barcelona en de kids droppen)
Wat een super mooie cultuurbarbaren heb je trouwens!
Lieve groet, Nieneke

Anoniem zei

Prachtige foto's, ik heb echt zitten te genieten. Een prachtige stad die zeker op mijn verlanglijstje komt na het zien van al dit moois.
Een heel fijn weekend. Lieve groetjes Tilly.

Pink Princess zei

Dank je wel voor je lieve reactie. NEE hoor het is geen probleem daar. IK hoef niet in Bangkok te zijn, vlieg meteen door naar het Noorden en daar is helemaal GEEN onrust te bespeuren (niet geweest ook, helemaal rustig) dus geen zorgen ♥ Anders had mn broer me ook niet laten overkomen :) Hij zou ook voor geen geld in BKK KUNNEN en willen wonen, VEEL te groot..druk..vies enzo, dus hij woont lekker in het Noorden. Heel mooi ♥.Ik ben wel een paar keer in BKK geweest, jaren geleden. Na een dag daar rond te lopen ben je bekaf en je handen zijn ZO vies van de smog enzo jakkes ;(

En de drop zit in mijn koffer haha (voorzorgsmaatregel ;) )

Liefs van Marian

crealili zei

Jouw foto's van Rome zijn prachtig! Wij waren er twee jaar geleden en ik vind het leuk om nu jouw foto's te zien en dit allemaal weer herken.
Wij hadden weg nog geen bloemen op de spaanse trappen, waren iets te vroeg.
Nog een fijn pinksterweekend!
Liliane

Karin zei

Nu weet ik het zeker, Rome komt op de eerste plaats van mijn "to do" lijstje. Nou mijn man nog zoor ver krijgen, want Italie is voor hem werkland ipv vakantieland :( Prachtige stad die je toch eens in je leven gezien moet hebben lijkt me.
Fijn weekend!

Haikey zei

Ik ben snel op je blog van 16 mei gaan kijken.
Geweldig Hoor!
je hebt jezelf nu ook weer overtroffen door prachtige foto's te maken van Rome en je verhaal erbij, puur genieten :-)

fijn weekend!

Sanneke Panneke zei

Ik zit hier met mijn mond open.....de trevifontein, wat mooiiiiiiiiiiii..
Kijk dat is nou de reden waarom ik zo graag naar Rome wil.
Prachtige foto's van mijn favoriete vakantieland.
En 2 prachtmeiden heb je.
Lieve groet Monique